«Η διπλωματία δεν ασκείται δημοσίως»

«Η διπλωματία δεν ασκείται δημοσίως»

Κύριε διευθυντά

Η σχετική δήλωση έγινε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποτελεί διαφανή υπαινιγμό, ο οποίος είχε διεύθυνση τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Θέλω με την επιστολή μου αυτή να κάνω τους παρακάτω σχολιασμούς: Α) Ο Ταγίπ Ερντογάν προ της επισκέψεώς του στη χώρα μας, είχε δώσει συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή». Στη συνέντευξη αυτή ο Τούρκος πρόεδρος με κυνισμό, με ωμότητα, με αλαζονεία ισχυρής χώρας αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία ρυθμίζει τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας. Οσοι Ελληνες έγιναν γνώστες αυτής της συνέντευξης προσεβλήθησαν βάναυσα στην εθνική τους αξιοπρέπεια και διαπίστωσαν κίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα του ελλαδικού χώρου.

Ο Ερντογάν εισέπραξε εθνικά υπερήφανη απάντηση, καθαρή, εύψυχη, όπως κάθε απάντηση ελληνική σε ιταμά τελεσίγραφα και ταπεινωτικές για το έθνος αξιώσεις. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος άρθρωσε προσφώνηση αντάξια της ελληνικής ιστορίας και μίλησε στην ψυχή, στο πνεύμα, στο αγωνιστικό, αδούλωτο φρόνημα αυτού του λαού. Ηταν η φωνή της Ελλάδος, η φωνή του έθνους. Εάν η προσφώνηση δεν ήταν αυτή, αλλά έρραινε τον Τούρκο πρόεδρο με… ροδοπέταλα φλύαρης ειρηνοφιλίας, θα ήταν κατώτερος των κρίσιμων εθνικών καιρών και απάντηση δειλού, φοβισμένου, ηττημένου Ελληνα. Β) Περί διπλωματίας. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι πολιτικοί, ιστορικοί και διανοούμενοι μιλούν και γράφουν κατά καιρούς, ότι η Τουρκία διαθέτει διπλωματία περιωπής. Η διπλωματία της Τουρκίας είναι και ήταν πάντα η ισχύς, η δύναμις της υλικής πολεμικής ισχύος. Προβάλλει στυγνά, ωμά διεκδικήσεις πάντα, έξω από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, επισείοντας την ισχύ των όπλων της και την υπεροχή της δύναμής της. Θα υπενθυμίσω σε εκείνους που αγνοούν αυτή την πραγματικότητα ότι όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαπραγματευόταν το 1923 στη Λωζάννη της Ελβετίας την ομώνυμη συνθήκη, έλαβε το εξής τηλεγράφημα από τον αείμνηστο στρατηγό Πάγκαλο. «Πρόεδρε, να διαπραγματευτείς ίσος προς ίσον. Η ανασυγκροτηθείσα στρατιά του Εβρου μπορεί να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη σε 24 ώρες»! Πράγματι ο στρατηγός Πάγκαλος είχε ανασυγκροτήσει αξιόμαχη στρατιά την οποία υπολόγισαν οι Τούρκοι διαπραγματευτές. Και ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαπραγματευόμενος από θέση ισχύος μέσα στα ερείπια της Συνθήκης των Σεβρών και πάνω σε αυτήν πέτυχε τη Συνθήκη της Λωζάννης και την ανασυγκρότηση ενός δυναμικού και βιώσιμου κράτους. Γ) Υπήρξε μέγα πολιτικό λάθος η πρόκληση αυτή την εποχή. Οταν ο σουλτάνος έχει υβρίσει όλον περίπου τον ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο της Δύσεως, όταν από δική του υπαιτιότητα και αλαζονεία έχει απομονωθεί από όλον τον κόσμο, δεν είναι ούτε πολιτικά εύστοχο ούτε διπλωματικά επιτυχημένο να του δίνεις βήμα στην Αθήνα για να κραυγάζει ότι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι κουρελόχαρτα. Η πολιτική είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την ασκεί η Αριστερά του Τσίπρα και η Ακροδεξιά του Καμμένου.

Γιωργος Κ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή