Αλήθεια βραβεύουν ή ειρωνεύονται;

Αλήθεια βραβεύουν ή ειρωνεύονται;

Κύριε διευθυντά

Στις 22 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός μας Γιώργος Παπανδρέου ανήγγειλε από το Καστελλόριζο την πτώχευση της πατρίδας μας και ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να μας «σώσουν». Ακολούθησαν τα γνωστά μας μνημόνια. Θυμίζω ότι έξι μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο 2010, το γερμανικό Κοινοβούλιο απένειμε στον τότε πρωθυπουργό μας Γιώργο Παπανδρέου βραβείο υπό τον τίτλο: «Η δύναμη της αλήθειας», για να τιμήσει την προσπάθειά του: «να αποτρέψει την πτώχευση του ελληνικού κράτους». Η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί εβράβευσαν τον τότε πρωθυπουργό για το τόλμημά του να αναγγείλει την πτώχευση του κράτους μας και όχι για τις ανύπαρκτες προσπάθειές του να αποτρέψει την πτώχευσή του, όπως ειρωνικά ισχυρίσθηκαν κατά τη βράβευσή του.

Ο κ. Παπανδρέου δεν αντιλήφθηκε, δυστυχώς, την ειρωνεία των Γερμανών και δέχθηκε να τον «βραβεύσουν». Ενα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο 2011, τα οικονομικά της χώρας μας ήταν τρισάθλια και ο Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε πρόσφατα με τον σημερινό μας πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα. Τον Ιανουάριο του 2015 ο κ. Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος την επικείμενη τότε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκάλεσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Με προεκλογικά συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με υποσχέσεις περί απεμπολήσεως του ευρώ και «σχισίματος των μνημονίων», ο ΣΥΡΙΖΑ επρώτευσε στις εκλογές. Με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινδυνεύσαμε να υποστούμε οικονομικό όλεθρο!

Οι εταίροι μας στην Ευρώπη απαίτησαν την επιβολή νέων οικονομικών μέτρων (3ο μνημόνιο) που δεν θα επέβαλλαν (τουλάχιστον στο σύνολό τους) εάν δεν είχε συμβεί η πολιτική αλλαγή. Για την εφαρμογή αυτών των νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με δημοψήφισμα, εζήτησε τη γνώμη του λαού. Η ετυμηγορία ήταν: 63% «Οχι» στα προτεινόμενα (από την τρόικα) μέτρα. Η αποδοχή της γνώμης του λαού από την κυβέρνηση εσήμαινε έξοδο από το ετρώ.

Ακολούθησε η 17ωρη συνεδρίαση των Ευρωπαίων εταίρων μας με τον κ. Τσίπρα και τους λοιπούς Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς στις Βρυξέλλες. Σε αυτή την περιώνυμη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας επείσθη(;) να κάνει την «κωλοτούμπα». Ευτυχώς! Η τωρινή του όμως αποδοχή (και της κυβέρνησης) κατρακυλάει. Δεν τόλμησε ο κ. Τσίπρας να παρευρεθεί, ούτε για λίγα λεπτά, με τους συγγενείς των θυμάτων της πρόσφατης τραγωδίας στη Μάνδρα Αττικής.

Εκήρυξε τριήμερο πανελλήνιο πένθος για τα θύματα, αλλά ο ίδιος απουσίαζε εκτός Ελλάδος. Από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως υπεύθυνες για την τραγωδία και από την Κύπρο μάς είπε ότι η τραγωδία προκλήθηκε από την κακοκαιρία. Ουδεμία ευθύνη αναγνωρίζει στην κυβέρνησή του. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, οι Γάλλοι επέλεξαν προσφάτως να «τιμήσουν» τον κ. Τσίπρα. Αλλά σε πολύ κατώτερο επίπεδο από εκείνο που οι Γερμανοί «ετίμησαν» τον Γιώργο Παπανδρέου το 2010. Το γαλλικό περιοδικό Politique Internationale στις 22-11-2017 «εβράβευσε» τον κ. Τσίπρα για το «πολιτικό του σθένος». Για την περιώνυμη «κωλοτούμπα» που έκανε στις Βρυξέλλες το 2015.

Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι η «κωλοτούμπα» του δεν ήταν αποτέλεσμα του σθένους του αλλά υποταγή στις απειλές των εταίρων μας. Για το καλό της χώρας, ορθώς έπραξε και υπέκυψε. Διόρθωσε το σφάλμα που έκανε με τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Επιπλέον, ο Δικηγορικός Σύλλογος των Παρισίων τον εβράβευσε διότι «επείσθη» για τη δέσμευσή του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Οι Γάλλοι αποδεικνύονται πιο εκλεπτυσμένοι από τους Γερμανούς στα ειρωνικά παίγνια… Ας διερωτηθούν οι Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας γιατί Γερμανοί και Γάλλοι δεν «εβράβευσαν» τον Σαμαρά! Καταλήγω με το συμπέρασμα ότι, εάν η Ευρώπη δεν είχε ελληνικές ρίζες και ελληνικό όνομα, η χώρα μας θα περίμενε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την Τουρκία…

Γεωργιος Τολης, Καρδιοχειρουργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή