Τα περί ευθυνών και οι «8 μήνες»

Τα περί ευθυνών και οι «8 μήνες»

Κύριε διευθυντά

«Ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς ευρωπαϊκού εκτροχιασμού» θα έπρεπε να αναφέρει το από 6/10/09 προφανούς σκοπιμότητας και δήθεν αποκαλυπτικό έγγραφο της ΤτΕ, αν κρίνω από το 55/2010 – 22 April 2010 έγγραφο της Eurostat, που αναφέρει: «In 2009 the largest government deficits in percentage of GDP were recorded by Ireland (-14,3%), Greece (-13,6%) the United Kingdom (-11,5%), Spain (-11,2%), Portugal (-9,4%), Latvia (-9,0%), Lithuania (-8,9%), Romania (-8,3%), France (-7,5%) …. No Member State registered a government surplus in 2009», επίσης «twelve Member States had government debt ratios higher than 60% of GDP in 2009: Italy (115,8%), Greece (115,1%), Belgium (96,7%), Hungary (78,3%), France (77,6%), …», όπως και «in 2009, government expenditure in the euro area was equivalent to 50,7% of GDP and government revenue to 44,4%» (http://ec.europa.eu/eurostat/documents/). Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους για την κατάσταση των οικονομιών των κρατών της E.Ε.«27» και ουδείς περίμενε ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε εξαίρεση.

Το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του Γ.  Παπαθανασίου, «8 μήνες», παρουσιάζει τεκμηριωμένα, με πλήθος στοιχείων και γεγονότων, τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ το 2009, την οποία θεμιτά υπερασπίζεται. Θεμιτή και η αντίκρουσή του, αλλά ας γίνει ευθέως, και όχι με αποσπασματικές κορώνες από το έγγραφο της ΤτΕ για τον προεκλογικό μήνα Σεπτέμβριο και επιλεκτικά στοιχεία του 2009.  Οι Κ. Καλλίτσης και Γ. Παλαιολόγος, με άρθρα τους στις 23-24/12/17 και 6-7/1/18, με επιλεκτική χρήση στοιχείων και αποφεύγοντας την οποιαδήποτε ευθεία κριτική, αντιπαράθεση ή διάψευση των όσων αναφέρονται στο «8 μήνες», μάχονται για τη διατήρηση λανθασμένων εντυπώσεων. Προετοίμασαν δε το έδαφος για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, στην ίδια απόλυτα γραμμή, χαρακτηρίζει στις 8/1/18 μέσω Τwitter το βιβλίο «προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να ξεπλυθούν ευθύνες» και κόλαφο το δήθεν νεοαποκαλυφθέν και μυστικό έγγραφο της ΤτΕ, ενώ προφανώς η συγγραφή του έγινε με σκοπό την προσωπική ενημέρωσή του, όταν ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ. Σημειώνω ότι, κατά τους τρεις πρώτους μήνες της υπουργίας του, συνέβαλε με 4,7% στο προαναγγελθέν από τον Γ. Παπανδρέου 12,7% του ΑΕΠ έλλειμμα του 2009.

Θλίβομαι για την ευκολία με την οποία τα άνω άρθρα μεταθέτουν ουσιαστικά το σύνολο των ευθυνών της τελευταίας 35ετίας στις πλάτες της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της Ν.Δ. και συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες και τους αληθινούς υπαιτίους τού σε κάθε επίπεδο εκτροχιασμού της χώρας, που εξυπηρετεί μόνο όσους προσβλέπουν να συνεχίζουν τον εκτροχιασμό.

Τέλος, χαίρομαι για το κύριο άρθρο της «K» (9/1/18) που τοποθετείται ξεκάθαρα και παρουσιάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, δεν παύω όμως να ενίσταμαι για τον τρόπο με τον οποίο ο Γ. Παλαιολόγος προσβάλλει μεγάλο μέρος των αναγνωστών της «Καθημερινής», όταν ως επίλογο αναφέρει ότι «πείθει μόνο όσους θέλουν να τον πιστέψουν για άλλους λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική πραγματικότητα», κατηγορώντας εν ολίγοις όσους ενστερνίζονται τις απόψεις του κ. Παπαθανασίου ότι έχουν συμφέροντα.

Κωνσταντινος Α. Φιλιππιδης, Μηχανολόγος μηχανικός

Απάντηση

Το άρθρο δεν ήταν μια προσπάθεια απάντησης στο βιβλίο του κ. Παπαθανασίου, αλλά μια αποκάλυψη που αναδεικνύει γλαφυρά την τραγική κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας τη συγκεκριμένη στιγμή της αλλαγής κυβέρνησης. Σε έρευνες του παρελθόντος έχουμε καταγράψει διεξοδικά τι οδήγησε στον αποκλεισμό από τις αγορές το 2010, συμπεριλαμβανομένων και των ευθυνών του κ. Παπανδρέου για το πώς πολιτεύθηκε στην αντιπολίτευση αλλά και στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Γιαννης Παλαιολογος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή