«Το Μακεδονικό ως υπαρξιακό πρόβλημα»

«Το Μακεδονικό ως υπαρξιακό πρόβλημα»

Κύριε διευθυντά

Ηταν σίγουρο ότι θα τεθεί και πάλι το «Μακεδονικό». Ηταν και αυτό ένας από τους λόγους ή τα αποτελέσματα της ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή και της αποσταθεροποίησης της Ελλάδος με το σχέδιο «Πυθία», το οποίο, ενώ έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων, καρκινοβατεί στη δικαιοσύνη, και ουδείς διαμαρτύρεται! Δύο είναι τα κύρια επιχειρήματα που προβάλλονται τώρα για την «επίλυση» του προβλήματος. Πρώτα ότι το όνομα το έχουν ήδη πάρει οι Σκοπιανοί και το μόνο που μας απομένει είναι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και να «λύσουμε» ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί επί χρόνια. Και έπειτα ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση των Σκοπίων (για τον λαό δεν ξέρουμε) φαίνεται να αποδέχεται ένα σύνθετο όνομα, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε.

Το πρώτο επιχείρημα ισοδυναμεί με το επιχείρημα ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να αναγνωρίσει την κλοπή του πορτοφολιού του για να πάρει πίσω κάποιες πεντάρες! Ο κλέφτης παραμένει κλέφτης και δεν έχει νόμιμο τίτλο (τα Σκόπια δεν έχουν κρατική υπόσταση ως Μακεδονία) μέχρι να τον αναγνωρίσει ο ιδιοκτήτης (ακριβώς ό,τι συμβαίνει και με την Κύπρο), όσοι κι αν τον αναγνωρίσουν ως κύριο! Και αν ο ιδιοκτήτης παραφρονούσε ή υπέκυπτε σε εκβιασμούς και παραιτείτο εθελοντικά της ιδιοκτησίας του, τότε απλά θα άνοιγε την όρεξη του κάθε, μα του κάθε κλέφτη. Και η Ελλάς έτσι θα κινδύνευε να χάσει όχι μόνο τη Μακεδονία, αλλά και τη Θράκη, και την Ηπειρο, και το Αιγαίο, και την Κύπρο. Κυριολεκτικά θα έχανε το δικαίωμα να υπάρχει! Και το δεύτερο επιχείρημα περί μοναδικής ευκαιρίας είναι μετέωρο. Το σύνθετο όνομα το έδωσε ο Καραμανλής, ως μη ώφειλε, στο Βουκουρέστι. Και τον έριξαν! Τώρα, το σύνθετο όνομα φαίνεται να το αποδέχεται η κυβέρνηση των Σκοπίων με τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα που έχει άλλες προτεραιότητες. Ομως, δεν είναι βέβαιο ούτε ποιο είναι το προτεινόμενο σύνθετο όνομα, ούτε και το αν θα το αποδεχθεί ο λαός των Σκοπίων. Δηλαδή τζόγος να γίνεται. Και να μετρούνται οι αντιδράσεις του λαού.

Πάντως, με το όποιο σύνθετο όνομα τα Σκόπια διατηρούν τις αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις για τη Β. Ελλάδα και αποσταθεροποιούν άμεσα όλη την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και του δορυφόρου στα Βαλκάνια, της Αλβανίας. Κι ένα είναι βέβαιο. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός σε δημοψήφισμα, δικαιούται να διαθέσει το όνομα της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Ελλάδας.

Σπυρος Β. Μπαζινας, Βιέννη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή