Macedonian salad α λα Παιονία

Κύριε διευθυντά

Στη γειτονική Ιταλία κυκλοφορεί μια φρουτοσαλάτα πολύχρωμη, λόγω των διαφορετικών φρούτων, και την ονομάζουν Macedonian salad (μακεδονική σαλάτα). Οταν ρώτησα πόθεν αυτή η ονομασία, η απάντηση ήταν ότι λόγω των διαφορετικών εθνικοτήτων που συνυπάρχουν σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο (Σερβοσλάβοι, Βουλγαροσλάβοι, Αλβανοί, Ρομά και Μακεδόνες).

Στην αρχαιότητα, αυτή η περιοχή ονομαζόταν ως γνωστόν Παιονία και κατοικείτο από συγγενικά ελληνικά φύλα που μιλούσαν, σύμφωνα με τις επιγραφές, μια διάλεκτο που έμοιαζε με των Ακαρνάνων και των Αιτωλών. Στην εποχή του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο γεωγραφικός χώρος θα ενωθούν με το κράτος της Μακεδονίας. Οσο για το αλβανικό στοιχείο, που είναι κοντά στο 25%, δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς αποίκισε την περιοχή. Η κάθοδος των Σλάβων, που είναι και η πλειονότητα, γνωρίζουμε ότι έγινε μετά τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οσο για τους Ρομά, αυτοί είναι όπου γης και πατρίς. Μετά όλα αυτά οι Μακεδόνες θα είναι η μειονότητα, διατηρώντας ένα ανάμεικτο γλωσσικό ιδίωμα.

Σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο και στη μειονότητα με το γλωσσικό ιδίωμα θα επενδύσουν εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια κραταιά κράτη του πλανήτη. Πρώτη και καλύτερη η Ρωσία των τσάρων, όταν το 1875 με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου σχεδίαζε τη μεγάλη Βουλγαρία, της οποίας τα σύνορα θα φτάνουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Τότε εμείς χάσαμε την Ανατολική Ρωμυλία αλλά χάρη στην αγγλική διπλωματία κερδίσαμε τη Θεσσαλία. Στους Βαλκανικούς Πολέμους η κλασική Μακεδονία και αργότερα η Θράκη θα ενωθούν με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Στάλιν διαμέσου του Τίτο θα ανακαινίσει και το κράτος της Μακεδονίας (της γνωστής επαρχίας Βαρδάσκα όπως είχε μετονομαστεί από το σλαβικό στοιχείο) το οποίο μαζί με τα άλλα κρατίδια θα αποτελέσουν το κράτος της Γιουγκοσλαβίας, που σημαίνει Ενωμένα Σλαβικά Κράτη. Τη δεκαετία του ’50, όσοι θυμούνται, στο μάθημα της γεωγραφίας μαθαίναμε και για το κράτος της Μακεδονίας. Στον εμφύλιο πόλεμο, οι μπολσεβίκοι στα σχέδιά τους θα βρουν και δικούς μας αριστερούς συμπαραστάτες που αδίστακτα μιλούν για ελεύθερο κράτος Μακεδονίας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Με την πτώση του κομμουνισμού και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, θα επανέλθει στην επιφάνεια και το ζήτημα της Μακεδονίας, τώρα με τον Γέλτσιν. Μόνο που τώρα δεν είναι μόνο οι Ρώσοι που ενδιαφέρονται για το προτεκτοράτο, αλλά έχει και άλλους νονούς και χρηματοδότες όπως ο Σόρος. Οταν το ενδιαφέρον για τη Μακεδονία ήταν υπόθεση του Στάλιν, είχαμε συμπαραστάτες και την αστερόεσσα. Τώρα δηλώνουν ουδετερότητα, σαν να άλλαξε η ουσία. Τώρα το όνομα Μακεδονία το έχουν αναγνωρίσει πάνω από εκατόν σαράντα χώρες και το FYROM είναι για δική μας εσωτερική κατανάλωση. Ατυχώς το μακεδονικό ζήτημα τώρα βρίσκει συμπαραστάτες και τους δικούς μας κουκουλοφόρους αναρχοεξουσιαστές που δεν πιστεύουν σε σύνορα. Το νέο προτεκτοράτο έχει αποδεδειγμένα πλέον στο ισχύον σύνταγμα αλυτρωτικές βλέψεις και στηρίζεται από μεγάλους προστάτες. Σε ένα τέτοιο εθνικό θέμα θα πρέπει να μας βρει ενωμένους προτάσσοντας τη γλώσσα και την ιστορία μας. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υποθηκεύσουμε κάτι που δεν μας ανήκει. Η Γαλλία είχε γεωγραφικό πρόβλημα με την Αγγλία, περιοχή της Γαλλίας που ονομάζεται Βρετάνη, και μετά από πολλές διαμάχες δεν επιτρέπεται στην Αγγλία να ονομάζεται Μεγάλη Βρετανία. Επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι στην Ιστορία μετράει το δίκιο του ισχυρού. Για την ελληνικότητα της Μακεδονίας έχουν γράψει εδώ και χιλιάδες χρόνια πολλοί ιστορικοί. Από τις έξι χιλιάδες επιγραφές που έχουν βρεθεί είναι όλες στα ελληνικά και μόνο το 1% είναι σε μια τοπική διάλεκτο.

Θέλουμε μια λύση και την επιβίωση του γειτονικού κρατιδίου αρκεί να εξαλειφθούν οι αλυτρωτικές βλέψεις, με δικλίδες ασφαλείας για τυχόν υποτροπή στο μέλλον, όταν θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., και δεν θα μας έχουν ανάγκη. Και αν οι κάτοικοι θέλουν να μιλούν τη γλώσσα που δίδασκε ο Αριστοτέλης στον Μ. Αλέξανδρο, να τους στείλουμε δασκάλους για να μπορούν να διαβάζουν και τις επιγραφές που είναι γραμμένες στα ελληνικά.

Δημητρης Μαυραειδοπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή