Ο Εντουαρντ Στετίνιους το είχε καταλάβει…

Ο Εντουαρντ Στετίνιους το είχε καταλάβει…

Κύριε διευθυντά

Οι αναμενόμενες συνομιλίες για τη λύση της εκκρεμούς ονομασίας των Σκοπίων είναι θέμα που έχει τεράστια σημασία για την ασφάλεια της Ελλάδος. Η Μακεδονία είναι η πρώτη γραμμή αμύνης της Ελλάδος εναντίον των βορείων γειτόνων της, που από αιώνες ορέγονται τη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι γραμμένα στην ιστορία και είναι γνωστά. Ο Τίτο είχε διαφανείς απώτερους σκοπούς όταν εδημιούργησε την «Αυτόνομη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό δεν διέφυγε την προσοχή του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Εντουαρντ Στετίνιους, που αμέσως το 1944 έδωσε την κάτωθι κατευθυντήριο γραμμή στο υπουργείο του: «Αυτή η κυβέρνησις θεωρεί  τη συζήτηση για Μακεδονικό “έθνος”, Μακεδονική “πατρίδα” και Μακεδονική “συνείδηση” ότι είναι αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει ούτε εθνική ούτε πολιτική πραγματικότητα, και βλέπει στην παρούσα ανακίνηση έναν πιθανό μανδύα για επιθετικούς σκοπούς εναντίον της Ελλάδος».

(Από τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, ΗΠΑ.) Ο Ελλην υπουργός Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιάς, δεν έχει παρά να διαβάσει στα Σκόπια το μήνυμα του Στετίνιους, και να τους υπενθυμίσει ότι τα κράτη δεν διαλέγουν το όνομα της αρεσκείας τους. Ιστορικοί κανόνες υπαγορεύουν ότι το όνομα δίνεται είτε από το όνομα του γεωγραφικού χώρου του κράτους, οπότε αυτομάτως οι κάτοικοι παίρνουν και το όνομά τους, όπως η Ιταλία – Ιταλοί, ή από την εθνική καταγωγή των κατοίκων. Ο γεωγραφικός χώρος των Σκοπίων είναι η αρχαία Παιονία, και οι Σλάβοι κάτοικοι δεν είναι Μακεδόνες. Μακεδονικό «έθνος» δεν υπάρχει ούτε στην Ελλάδα. Συνεπώς, τα Σκόπια δεν έχουν καμία βάση να βάλουν τη λέξη Μακεδονία στο όνομά τους. Εάν τα Σκόπια θέλουν να γίνουν μέλος της Ε.Ε., πρέπει να ξεχάσουν την ψευδο-δικαιολογία του «Συντάγματος» και να πάρουν ένα όνομα που να ταιριάζει στο κράτος τους. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι Σλάβοι. Αυτό το γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι. Για την ακρίβεια είναι οι νοτιότεροι Σλάβοι στα Βαλκάνια, οι πραγματικοί Νοτιοσλάβοι, Γιουγκοσλάβοι στη γλώσσα τους. Με τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και τη δημιουργία των εθνικών κρατών της Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, στα Σκόπια ανήκει το εθνικό όνομα Γιουγκοσλαβία. Διπλή ονομασία είναι απαράδεκτη για την Ελλάδα. Ενα όνομα που περιέχει τη λέξη Μακεδονία με οποιοδήποτε συνδυασμό, «Ανω, Βόρειος, Νέα», αυτομάτως δημιουργεί Μακεδονική εθνότητα στους κατοίκους, ιστορικώς ανύπαρκτη, τελείως απαράδεκτη. Το γνώριζε αυτό καλά ο Τίτο. Ο σκοπός του ήταν με το όνομα των Σκοπίων να δώσει Μακεδονική οντότητα στους κατοίκους. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη. Ο Στετίνιους το κατάλαβε αυτό αμέσως. Είναι δυνατόν η Ελλάς, εν γνώσει των συνεπειών για την ασφάλειά της και της ιστορίας της να προωθήσει τα επεκτατικά σχέδια του Τίτο; Να δημιουργήσει η Ελλάς ένα «έθνος σλαβοφώνων Μακεδόνων» εκτός της Ελλάδος;

Η Αυτοκρατορία που είχε το όνομα Μεγάλη Βρετανία επί αιώνες, έγινε αμέσως το Ηνωμένο Βασίλειον για να γίνει μέλος της Ε.Ε. Και το κρατίδιο των Σκοπίων δεν μπορεί να αλλάξει το όνομά του; Εάν τα Σκόπια επιμένουν σε διπλή ονομασία, αυτό σημαίνει ότι το όνειρο της Μακεδονίας του Αιγαίου δεν αλλάζει.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας, όταν μπήκαν στο στάδιο οι Σκοπιανοί αθλητές ακολουθώντας το όνομα Μακεδονία, ο Αμερικανός ανταποκριτής τους χαιρέτησε ως «αντιπροσώπους του αρχαίου Μακεδονικού έθνους, απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου»! Ολοι οι Ελληνοαμερικανοί που το άκουσαν εξαγριώθηκαν. Δεν γνωρίζω πόσα γράμματα διαμαρτυρίας εστάλησαν στον διευθυντή του προγράμματος. Τα γράμματα, όμως, δεν διόρθωσαν το πρόβλημα αυτό.

Η Ελλάς έχει τώρα την ευκαιρία και το ιερό καθήκον να το διορθώσει. Και εάν οι «φίλοι και σύμμαχοι» της Ελλάδος ενδιαφέρονται για τη λύση του ονόματος, η πίεση να ασκηθεί στα Σκόπια. Εκεί είναι το πρόβλημα. Η βάση στη Σούδα Κρήτης είναι πιο σημαντική για το ΝΑΤΟ από τα Σκόπια.

Δρ Δημητριος Θ. Πολιτης, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή