«Χρωστάμε πολλά στον Μίκη»

«Χρωστάμε πολλά στον Μίκη»

Κύριε διευθυντά

Ως ένας άνθρωπος που παρευρέθη στο συλλαλητήριο της Αθήνας, έχω να επισημάνω ότι η παρουσία πνευματικών ανθρώπων στην κοινωνία μας κρίνεται αναγκαία. Ο Μίκης κατόρθωσε να ανυψώσει το εθνικό φρόνημα χαρίζοντας θάρρος και προσφέροντας με τη μόρφωση και την ορθή κρίση του ένα έρεισμα για την αναγέννηση της πατριωτικής συνείδησης, σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία κοντά στα 25 χρόνια! Εκείνη τη μέρα διαπίστωσα ότι οι πνευματικοί άνθρωποι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και κάνουν επιτακτική την παρουσία τους ώστε με τη σοφία τους να διέπουν τα γεγονότα.

Οι πνευματικοί άνθρωποι είναι πολίτες που ενστερνίζονται τα ιδανικά, τις αξίες και τον πολιτισμό του τόπου, με άλλα λόγια αποτελούν παραδείγματα υψηλής ηθικής. Κατά συνέπεια, μέσα από το έργο (λογοτεχνικό, μουσικό κ.λπ.) μεταδίδουν στους πολίτες τα ιδανικά που έχουν υιοθετήσει, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζουν το πνευματικό επίπεδο της κοινωνίας μας. Θεωρώ πως οι πνευματικοί άνθρωποι γίνονται λαμπαδηφόροι ηθικών αξιών δείχνοντας σε όλους τους πολίτες το μονοπάτι που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, ένα ηθικό μονοπάτι, ένα μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην ηθική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με σεβασμό και αλληλεγγύη μεταξύ των μονάδων και των υποσυνόλων που απαρτίζουν την κοινωνία μας.

Ωστόσο, εκτός από την αναγκαιότητα ύπαρξης πνευματικών ανθρώπων, συνειδητοποίησα και την έλλειψη αυτών. Οι δύσκολοι καιροί που βιώνουμε καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ανάδειξης και ενεργής συμμετοχής τους στα κοινά.

Ολος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οικονομική ύφεση που έχει διαταράξει τις ζωές όλων των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι κοινωνικές, οι πολιτικές και οι πολιτισμικές ισορροπίες. Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν την υποχρέωση να αποδράσουν από τον «γυάλινο πύργο» που έχτισε με μεράκι ο ελιτισμός που τους κυριεύει. Οπως είχε πει ένας πραγματικά σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος, ο Μάνος Χατζιδάκις, «δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός».

Κατακλείδα: οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να επιχειρήσουν τολμήματα ψυχής. Οπως είχε προσδιορίσει τον πνευματικό ηγέτη ο LeRoy Eims: «Ο πνευματικός ηγέτης είναι αυτός που βλέπει αυτό που δεν βλέπουν οι άλλοι, που βλέπει μακρύτερα από άλλους και που βλέπει πριν από τους άλλους».  Δυστυχώς, ένας Μίκης δεν είναι αρκετός…

Παναγιωτης Βαβουλης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή