Ο Παπαρρηγόπουλος και τα οστά των ηρώων

Ο Παπαρρηγόπουλος και τα οστά των ηρώων

Κύριε διευθυντά

Σας γράφω με αφορμή το άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Τάσου Τέλλογλου στην «Καθημερινή» 7/1/2018, «Αναζητώντας 8.000 Ελληνες πεσόντες στην Αλβανία».

Η Αλβανία δεν επιτρέπει την ταφή και κατασκευή μνημείου γιατί θα προστεθεί μία ψηφίδα επιπλέον στην καταγωγή, την ελληνικότητά της. Δεν θα επεκταθώ, απλά θα αναφέρω ότι σε όλη την Αλβανία, Ελληνες νιώθουν ότι είναι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Επιβεβαιώνουν τον Παπαρρηγόπουλο που γράφει: «Η Ελλάς δεν εσώθη παρά μόνον διά της συμμαχίας της με τον Χριστιανισμόν». Οι Καθολικοί και οι Μουσουλμάνοι έγιναν Αλβανοί. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή απεφασίσθη, οι Χριστιανοί της Μικράς Ασίας να έλθουν στην Ελλάδα και Μουσουλμάνοι της Ελλάδος να πάνε στην Τουρκία.

Με αφορμή τους άταφους νεκρούς του ’40 επανέρχομαι στην «Καθημερινή» πάλι, αλλά της 30ής Απρ. 2017. Σε άρθρο της γράφει ότι πέντε ή δέκα νεκροί άνδρες του τότε Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, το 1964, στην ελληνική Κύπρο, αναζητούνται από τους συγγενείς τους. Το 1964 η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει στην Κύπρο μια μεραρχία. Είχε οργανωθεί η Εθνική Φρουρά (στράτευση Ελληνοκυπρίων). Τον Αύγουστο του ’64 στη ΒΔ Κύπρο είχαν γίνει βομβαρδισμοί από τους Τούρκους στην Τηλλυρία. Αφορμή, ένας Ελληνοκύπριος πήγε στο ελληνοκυπριακό χωριό Μοσφίλι και σκότωσε έναν Τούρκο 16 ετών που έτρωγε σύκα κοντά στο διπλανό τουρκοκυπριακό λιμάνι Μασούρα. Μου είπαν Ελληνοκύπριοι από το Μοσφίλι «Ανήμερα του Σωτήρος (6 Αυγ. ’64) τον σκότωσε;». 7 ή 8 Αυγ. ’64 άρχισαν οι βομβαρδισμοί.

Ημουν κοντά πάνω από το λιμάνι του Ξερού και το Καραβοστάσι. Με Ελληνοκύπριους πολίτες φύλαγα τον Ξερό και το Καραβοστάσι να μην το πιάσουν οι Τούρκοι της τουρκοκυπριακής κωμόπολης Λεύκας. Είχαν τελειώσει οι βομβαρδισμοί. Δεν θυμάμαι ημερομηνία. Ενα πλοίο του τότε Βασιλικού Ναυτικού ήλθε στο Καραβοστάσι. Εμφανίστηκαν τουρκικά αεροσκάφη. Πήγε να σταθεί κοντά σε ένα ιταλικό εμπορικό σκάφος, αυτό έφυγε. Εβλεπα τα παιδιά του ελληνικού λαού, ναύτες του τότε Βασιλικού Ναυτικού, να πολεμάνε σαν τους τριακοσίους του Λεωνίδα. Τελικά ήλθε στην ακτή. Οι Ελληνοκύπριοι και εγώ βγάλαμε τους νεκρούς, τους τραυματίες. Ενας ναύτης με μισό κεφάλι. Στους νεκρούς και ο Αντης Φιλήτας από τη Μόρφου. Από το ’64 μέχρι το ’74, που η περιοχή κατελήφθη από τους Τούρκους, οι νεκροί δεν ήλθαν στους δικούς τους. Κάποιοι υπεύθυνοι δεν είχαν τίποτε από το άρωμα της ψυχής της Αντιγόνης. Από τα ΜΜΕ έμαθα ότι πριν από λίγο καιρό ήλθαν οι νεκροί στην Ελλάδα. Τους βρήκαν οι Ελληνοκύπριοι που έχουν ακόμη την ελληνική ψυχή της Αντιγόνης.

Ηλιας Σπ. Ζωτος, Υπτγος (ΠΖ) ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή