Οι Ριμινίτες και ο Ρουβίκωνας

Οι Ριμινίτες και ο Ρουβίκωνας

Κύριε διευθυντά

Διάβασα σε πρόσφατο φύλλο της «Καθημερινής» το άρθρο του συνεργάτη σας κ. Ηλία Μαγκλίνη, με τον τίτλο «Ο,τι δηλώσεις» και θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα σημεία του. Η διάβαση του Ρουβίκωνα τόσο από τον Ιούλιο Καίσαρα, όσο και από τους άνδρες της τρίτης Ορεινής Ταξιαρχίας, είχε τόσο σπουδαία σημασία ώστε έμεινε ιστορική η απόφαση του Ιουλίου Καίσαρα «Alea iacta est» (ο κύβος ερρίφθη). Και πέρασε τον ποταμό Ρουβίκωνα γνωρίζοντας ότι η απόφασή του σήμαινε εμφύλιο πόλεμο. Το ίδιο ιστορική αλλά για διαφορετικό λόγο, έμεινε και η διάβαση του Ρουβίκωνα στις 27.9.1944 από το πρώτο Τάγμα της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας με διοικητή τον ταγματάρχη τότε Ιωάννη Καραβία, ο οποίος με αστραπιαία προέλαση οδήγησε τους γενναίους αξιωματικούς και στρατιώτες σε βάθος οκτώ χιλιομέτρων εντός του εχθρικού εδάφους, όπου αμύνονταν λυσσωδώς οι Γερμανοί. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου εξέπεμψε το σήμα: Τάγμα Ελληνικόν διαβάν τον Ρουβίκωνα ποταμόν κατεδίωξε τον εχθρόν εις απόστασιν 8 χιλ. εις βάθος. Νέον έπος ελληνικόν.

Γράφω αυτά τα λίγα για να γνωρίζουν οι νεότεροι ότι στον ποταμό Ρουβίκωνα από τη μία όχθη ήταν οι σύμμαχοι και από την άλλη οι Γερμανοί και ότι την προηγούμενη μέρα είχε προσπαθήσει το νεοζηλανδικό τάγμα να περάσει τον Ρουβίκωνα, αλλά δυστυχώς είχε μεγάλες απώλειες και δεν το επέτυχε. Ας μείνει ήσυχος ο κ. Μαγκλίνης. Οσο και να πάρουν το ιστορικό όνομα του Ρουβίκωνα, όσο και να το δηλώσουν οι σημερινοί ταραξίες, δεν πρόκειται να σφετεριστούν τον Ρουβίκωνα, όπως και οι Σκοπιανοί δεν πρόκειται να σφετεριστούν το όνομα της Μακεδονίας. Δεν θα είναι ό,τι δηλώσουν.

Ο χώρος δεν επιτρέπει περισσότερα, αλλά θα προσθέσω ότι οι μόνοι παρασημοφορηθέντες για τις υπηρεσίες τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για την ελευθερία των λαών είναι: Τσιγάντες Χρ., Κατσώτας Π., Τσακαλώτος Θρ., Παπαδόπουλος Ν., Καραβίας Ι. (Ο Ιωάννης Καραβίας παρασημοφορήθηκε και για τη νίκη του στην Πίνδο, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του αποσπάσματος Πίνδου, μετά τον τραυματισμό του Κ. Δαβάκη.)

Αλεξανδρα Καραβια – Λαμπαδαριδου, Συνταξιούχος συμβολαιογράφος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή