Ιστορία περί ήθους με «συνημμένα»…

Ιστορία περί ήθους με «συνημμένα»…

Κύριε διευθυντά

Οταν ανέλαβε ο Παναγής Παπαληγούρας στη μεταπολίτευση, το υπουργείο (οικονομικού) Συντονισμού «ως πρώτος τη τάξει υπουργός», είχε στην ευθύνη του πολλά υπουργεία, οργανισμούς και διαπραγματεύσεις (υπουργεία Οικονομικών, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Εργασίας, Γεωργίας, Τουρισμός, διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ, την εξαγορά της Ολυμπιακής από τον Ωνάση κ.λπ.). Τότε προσέλαβε συνολικά 2(!) έμμισθους συμβούλους: Τον ειδικό για την ενέργεια (τα πετρέλαια) εντιμότατο, λαμπρό επιστήμονα και αρχαιογνώστη Πυθαγόρα Μπίκο κι εμένα. Με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε: «Εσύ δεν έχεις και τόση ανάγκη για την επιβίωσή σου. Θα σου δώσω τα μισά από όσα δώσω στον Μπίκο. Με έριξε δηλαδή –άλλα περίμενα εγώ– για να εξοικονομήσει για το ελληνικό Δημόσιο μερικές χιλιάδες δραχμές.

Ενα απόγευμα στο γραφείο του του λέω: Εφόσον ο Καραμανλής φαίνεται να το θέλει να αναλάβει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις με τον Ωνάση (μας τηλεφωνούσε δύο – τρεις φορές την ημέρα για να μάθει την πορεία και να δώσει συμβουλές) γιατί δεν τον αφήνουμε; Κι εμείς να του δίνουμε συμβουλές από το απυρόβλητο, αντί για το αντίθετο: Η διαπραγμάτευση αυτή είναι επικίνδυνη. Μεθαύριο θα μας κατηγορήσουν ότι χρηματιστήκαμε από τον Ωνάση, ή κάτι ξεχάσαμε ή κάποιο σφάλμα είχε η εξαγορά. (Μεταχειρίστηκα τον πληθυντικό γιατί πού και πού είχα κι εγώ κάποια μικρή συμμετοχή στις διάφορες διαπραγματεύσεις). Με κοίταξε αυστηρά και μου είπε: «Να έχεις υπόψη σου ότι ο Καραμανλής αυτήν την ώρα αποτελεί το εθνικό μας κεφάλαιο. Αν φθαρεί με τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις η ζημία θα είναι μεγάλη. Εάν αποτύχω εγώ δεν χάλασε ο κόσμος. Αφησε λοιπόν τις πονηριές σου κι άφησέ με να κάνω όπως ξέρω τη δουλειά μου».

Σε λίγο με ξαναφώναξε στο γραφείο του. «Να ξέρεις ότι εμένα ο Ωνάσης δεν θα με τυλίξει». Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την εποχή η «σαλαμοποίηση» του Αβέρωφ δεν είχε ακόμη πλήρως επιτύχει και ότι η χούντα είχε ακόμη τα πλοκάμια της στις ένοπλες δυνάμεις και στο ίδιο το κράτος. Ο κίνδυνος συνεπώς κάποιας επανόδου της δεν ήταν ανύπαρκτος. Ετσι η εξαγορά της Ολυμπιακής έγινε με πλήρη ευθύνη του Παπαληγούρα. Αλλά ευτυχώς οι φόβοι μου δεν επαληθεύτηκαν. Μέχρι και σήμερα δεν άκουσα κατηγορία ότι ζημίωσε –τότε– το ελληνικό Δημόσιο. Αυτά τότε…

Παντιας Σκαραμαγκας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή