Ο ΧΥΤΥ στην Ανδρο και η θέση Πλούσκα

Ο ΧΥΤΥ στην Ανδρο και η θέση Πλούσκα

Κύριε διευθυντά

Τα άρθρα της εφημερίδας σας για τα σκουπίδια και τον ΧΥΤΥ Ανδρου στις 22 και 24.2.2018 απηχούν απόψεις βασιζόμενες σε μονόπλευρη πληροφόρηση. Με σκοπό την ορθή ενημέρωση των αναγνωστών σας, παραθέτουμε τα παρακάτω. Η τελευταία προσπάθεια για δημιουργία ΧΥΤΥ στην Ανδρο ξεκίνησε το 2012, με τον τότε δήμαρχο να υποδεικνύει στον μελετητή τη θέση «Πλούσκα» Δ.Δ. Υδρούσας. Οι παλινωδίες της διαδικασίας πολλές:

– Εκ νέου ανάθεση μελέτης, ενώ θα έπρεπε (βάσει κείμενων διατάξεων) να συνεχίσει η διαδικασία αδειοδότησης εξετάζοντας τις εναλλακτικές θέσεις της μελέτης του 2009.

– Θέση καθ’ υπόδειξιν και όχι προϊ̈όν μελέτης-χαρτογράφησης του νησιού.

– Ανάθεση μελέτης χωρίς διαγωνισμό και κυρίως η ακαταλληλότητα της θέσης Πλούσκα, που δεν πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για τη διαχείριση αποβλήτων.

Η αναφορά ότι «…θα χαθεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ… » είναι λανθασμένη, διότι το έργο δεν πληροί στην παρούσα φάση τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ και δεν υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση για να χαθεί.

Η αναφορά ότι «αν πάντως η χωροθέτηση απορριφθεί, τότε η Ανδρος θα “δεματοποιεί” σκουπίδια επί πολλά χρόνια ακόμα, καθώς πρέπει να επιλεγεί νέα θέση, να εκπονηθούν νέες μελέτες…» είναι λανθασμένη, διότι η μελέτη που υπέβαλε ο δήμος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου εξετάζει συνολικά 8 εναλλακτικές θέσεις. Δύο από αυτές αναφέρονται από το ΥΠΕΣ/ΓΓΣΔΑ ως κατάλληλες για ΧΥΤΥ και επομένως, σε περίπτωση απόρριψης της θέσης Πλούσκα, η διαδικασία θα συνεχιστεί (βάσει της νομοθεσίας) στην όποια εκ των εναλλακτικών της ίδιας μελέτης κατάλληλη θέση.

Η αναφορά για την «εξαιρετικά θλιβερή πραγματικότητα με τα σκουπίδια να συνεχίζουν να μπαίνουν κάτω απ’ το χαλί» αφορά τον δήμο, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των αποβλήτων σήμερα αλλά και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του νέου έργου ΧΥΤΥ ( τουλάχιστον 5ετία).

Τέλος, η «λυσσαλέα αντίδραση» για τη θέση Πλούσκα 1. 200 και πλέον πολιτών και συλλόγων της περιοχής, που ενυπόγραφα έχουν ταχθεί κατά της συγκεκριμένης θέσης, δεν οφείλεται σε προσωπικά συμφέροντα κανενός, αλλά στην ακαταλληλότητα της θέσης και, κυρίως, γιατί οφείλουν να διασφαλίσουν το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, το νερό των παρακείμενων δημοτικών γεωτρήσεων με το οποίο υδροδοτούνται.

Κανένας πολίτης δεν έχει ιδιοκτησία στην περιοχή, αφού είναι μοναστηριακή έκταση. Αντιθέτως, «λυσσαλέα» είναι η επιμονή των δημοτικών αρχόντων να προωθούν ακατάλληλη θέση για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, γεγονός που ευθύνεται για τις καθυστερήσεις.

Ο πρόεδρος και μέλη της «Επιτροπής Κατοίκων ΚΑΤΑ της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση Πλούσκα»

Στυλιανός Πολυκρατης, πρόεδρος / Ευαγγελία Πάνου, μέλος / Λεονάρδος-Οδυσσέας Βλαμης, μέλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή