Η αρχαία Μύνδος, ο «Αδρίας», τα οστά

Η αρχαία Μύνδος, ο «Αδρίας», τα οστά

Κύριε διευθυντά

Στον ελληνικό και τον τουρκικό Τύπο γράφτηκε ότι η διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας κατασκευάζει στην ακτή Γκιουμουσλούκ του Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) και στη νησίδα Τσαβούς φυλάκιο – παρατηρητήριο, για να ελέγχονται οι κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή. Το παρατηρητήριο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Ιμια και θα είναι εξοπλισμένο με θερμικές κάμερες για 24ωρη παρακολούθηση.

Η ακτή Γκιουμουσλούκ (αρχαία Μύνδος) είναι συνδεδεμένη με το Πολεμικό Ναυτικό μας. Την 21η Οκτωβρίου 1943 το ελληνικό αντιτορπιλικό «Αδρίας» (κυβερνήτης αντιπλοίαρχος Ι. Τούμπας) και το βρετανικό «Herworth» (κυβερνήτης και διοικητής στολίσκου Commander Royston Wright) επιχειρούσαν στην περιοχή της Καλύμνου. Περί τη 19.00 το «Αδρίας» προσέκρουσε σε νάρκη και ανατινάχθηκε το πρωραίο τμήμα του μέχρι τη γέφυρα. Αργότερα περί την 22.00 ανατινάχτηκε και το «Herworth» κατά τον ίδιο τρόπο και βυθίστηκε ταχύτατα, ενώ επέζησαν ελάχιστοι του πληρώματος. Οι 29 νεκροί του «Αδρία» ενταφιάστηκαν σε κοινό τάφο κοντά στην ακτή. Επειτα από αγωνιώδεις προσπάθειες επισκευών 40 ημερών το «Αδρίας» στεγανοποιήθηκε και απέπλευσε για την Αλεξάνδρεια την 1η Δεκεμβρίου – ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι, καθώς περνούσε κοντά σε νησιά που υπήρχαν γερμανικές δυνάμεις. Το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, το πλοίο κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια, όπου του επιφυλάχθηκε μεγαλειώδης υποδοχή από τους Ελληνες και Αγγλους ναυάρχους διοικητές και τα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονταν στο λιμάνι. Η ελληνική κυβέρνηση και ο βασιλεύς της Μεγάλης Βρετανίας απένειμαν στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες του «Αδρία» ηθικές διακρίσεις. Στον αντιπλοίαρχο Ι. Τούμπα το ελληνικό Αριστείο Ανδρείας και το αγγλικό παράσημο Διακεκριμένων Υπηρεσιών (DSO).

Την 22α Οκτωβρίου 1947, 4η επέτειο από τον θάνατό τους, ελληνικό Α/Τ μετέφερε μεγάλη αντιπροσωπεία στο Γκιουμουσλούκ και ο πλοίαρχος Ι. Τούμπας και οι συμπολεμιστές του παρέλαβαν τα οστά των νεκρών συναδέλφων τους και τα τοποθέτησαν τελικά στο μνημείο πεσόντων στον χώρο Ναυτικής Εκπαιδεύσεως στον Σκαραμαγκά. Ο αντιπλοίαρχος Ι. Τούμπας οδήγησε το πλήρωμά του όχι μόνο εκεί που ήθελαν να πάνε αλλά εκεί που δεν είχαν φανταστεί ότι μπορούν να πάνε. Ο κυβερνήτης του πλοίου επέδειξε στις δύσκολες περιόδους τόλμη, ικανότητα και αποφασιστικότητα. Ηταν πραγματικός ηγέτης.

Μπορούμε να πούμε ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η πατρίδα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τέτοιες ηγεσίες.

Ευαγγελος Σακελλαριου

Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή