Ο αμοραλισμός εντός των τειχών

Ο αμοραλισμός εντός των τειχών

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατα, έλαβαν χώρα δύο κρίσιμα γεγονότα: οι γνωστές μεγάλες συγκεντρώσεις λαού, όπου κυριάρχησαν τα μηνύματα «η Μακεδονία είναι ελληνική», «το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο», και η αυθημερόν απάντηση της κυβέρνησης με την αγγελία του «υπό διερεύνηση»(!) πρωτοφανούς σκανδάλου Novartis σε συνεργασία των κομματικών της αντίπαλων, πρωθυπουργών, υπουργών «τέκνων, εγγόνων, αδελφών και συγγενών αυτών»…

Η συσχέτιση των δύο παραπάνω εξόφθαλμα άσχετων μεταξύ τους ενεργειών, δηλαδή της «βοής λαού», ως αντίδρασης των Ελλήνων και πανελλήνων πλην «προοδευτικών», απέναντι στον ελλοχεύοντα κίνδυνο νόθευσης της εθνικής μας ταυτότητας και της, απνευστί, απάντησης της κυβέρνησης (από 154 πληρωμένους από τον λαό, μισθο[ς]-φόρους προστάτες του), με παραπομπή, σε… σκάνδαλο κοστολόγησης φαρμάκων, αναμφίβολα, ως πράξη συνειδητή, αποτελεί κυνικό εμπαιγμό του λαού και δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες. Γιατί η απάντηση αυτή, ούσα πολιτικά κατά «λόγον» α/νόητη, κατά «τρόπον» α/διά/ντροπη και κατά το ήθος α/ήθη, αποτελεί τακτική αμοραλισμού. Ετσι, γελάστηκαν για άλλη μία φορά τα πλήθη του λαού, που πίστεψαν πως θα «τρέμουν οι…  (μισθοφόροι) μικροί θεοί /… (σαν) άκουσαν μια θανάσιμη βοή ν’ ανεβαίνει… / (και) τα ’νοιωσαν πια τα βήματα των Ερινύων» (Καβάφης).

Ομως, η τακτική αυτή του αποπροσανατολισμού, και του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», φαίνεται πως οφείλεται στο εμπεδωμένο πολιτικό ήθος. Δεδομένου ότι το ψέμα, η κυνικότητα, η λασπολογία και η παραπλάνηση του λαού, καθημερινά, τείνουν αδιαλείπτως να γίνουν τρόπος συμπεριφοράς καθ’ έξιν, πιο καταστροφική και από τα πιο μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, αφού «εμφύεται πάσι» και τότε ως έθος γίνεται «χαρακτήρας της ψυχής» του λαού (Πλάτων).

Είθε «τις εξέλοι το φιλόπρωτον αυτού της ψυχής και την επιθυμίαν ιάσαιτο της τυραννίδος…» (Σόλων).

Βασιλης Αν. Χαρισης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή