«Η ΕΡΤ θα πράττει αυτό που ξέρει»

«Η ΕΡΤ θα πράττει αυτό που ξέρει»

Κύριε διευθυντά

Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή» περί δήθεν λογοκρισίας της εκπομπής της κ. Κυριακοπούλου στην ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της εταιρείας επισημαίνει τα ακόλουθα:

– Είναι απορίας άξιον ότι ουδόλως ελήφθη υπόψη η σαφής απάντηση της ΕΡΤ στα όσα ανέφερε η κ. Κυριακοπούλου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, στον οποίο κάνει λόγο για «κόψιμο» της εκπομπής της από τη διοίκηση της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα με τους καλεσμένους της ή με ορισμένους από αυτούς». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό βέβαια δεν έγινε σκοπίμως.

– Η ΕΡΤ ζητάει από κάθε παραγωγό αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο των επεισοδίων. Βεβαίως, αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τον προγραμματισμό και την επικοινωνιακή προώθηση των εκπομπών της και σε καμιά περίπτωση για τη λογοκρισία επί θεματικών ενοτήτων και προσκεκλημένων. Αυτό είναι γνωστό και στην κ. Κυριακοπούλου, καθώς, όπως η ίδια αναφέρει, συνεργάζεται επί 17 έτη με την ΕΡΤ.

– Στη Σύμβαση Εκτέλεσης Παραγωγής που υπεγράφη στις 13-3-2017 μεταξύ της ΕΡΤ και του παραγωγού της εκπομπής αναφέρεται ρητώς ότι η ΕΡΤ «διατηρεί το δικαίωμα να περιορίζει ανά πάσα στιγμή τον αριθμό των επεισοδίων μετά την παραλαβή των πέντε πρώτων επεισοδίων, με έγγραφη μονομερή δήλωσή της προς τον εκτελεστή παραγωγής», καθώς και ότι «ο χρόνος, ο τρόπος και ο προγραμματισμός μετάδοσης του έργου ή των επιμέρους επεισοδίων αυτού, καθώς και η μετάδοση ή μη μετάδοσή του/τους επιλέγονται και αποφασίζονται κατά την απόλυτη κρίση των υπευθύνων της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΕΡΤ». Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ρητώς ότι ο παραγωγός εκχωρεί στην ΕΡΤ το δικαίωμα αποκλειστικής μετάδοσης της εκπομπής «μέσω τηλεόρασης, ραδιοφωνίας, Διαδικτύου ή με οιαδήποτε άλλη τεχνική μέθοδο μεταδόσεως». Δυστυχώς, αυτή τη μικρή «λεπτομέρεια» φαίνεται πως την παρέβλεψε σκοπίμως η κ. Κυριακοπούλου…

– Είναι παράλογο, αν όχι σκοπίμως κακόβουλο, να κατηγορείται η ΕΡΤ για φίμωση πολιτικών ή κοινωνικών απόψεων τη στιγμή που είναι αποδεδειγμένα, βάσει και των στοιχείων που κατατίθενται στο ΕΣΡ, ο μοναδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που τηρεί ευλαβικά τους κανόνες ισότιμης προβολής και δημοκρατικότητας. Ισχύει άραγε το ίδιο για όσα ΜΜΕ αναπαράγουν ελαφρά τη καρδία τέτοιου είδους καταγγελίες εναντίον της ΕΡΤ;

– Θα αποτελούσε κουραστική κοινοτοπία το να αναφέρουμε ξανά ότι η ΕΡΤ είναι ο μοναδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που ενισχύει έμπρακτα και προωθεί τον πολιτισμό. Είναι επίσης αυτονόητο το ότι οι ισχυρισμοί περί φίμωσης «ενοχλητικών» ανθρώπων της επιστήμης και του πνεύματος βασίζονται, είτε σε αφέλεια είτε σε άλλο λόγο. Καλό θα ήταν να έμπαινε κάποιος στον κόπο να εξετάσει πόσες φορές έχουν φιλοξενηθεί οι δήθεν «λογοκριμένοι» προσκεκλημένοι της κ. Κυριακοπούλου σε ενημερωτικές και πολιτιστικές εκπομπές της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο της πολιτικάντικης παραφιλολογίας, η ΕΡΤ είναι συχνά ο πρώτος στόχος. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί το πεδίο έκφρασης της ελευθερίας λόγου και αυτό είναι μια πραγματικότητα που ενοχλεί πολιτικά και επιχειρηματικά όλους όσοι επικρότησαν το «μαύρο» του 2013. Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να πράττει αυτό που ξέρει, όπως ορίζει ο θεσμικός της ρόλος και όπως απαιτεί η κοινωνία που την αγκαλιάζει με την αποδοχή της: να προσφέρει ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, ελεύθερα, αδέσμευτα, χωρίς οικονομικές και πολιτικές εξαρτήσεις. Οσο και αν αυτό ενοχλεί κάποιους…

Παναγιωτης Τσολιας, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή