Gorna, Nova και τα άλλα κράτη

Κύριε διευθυντά

Η ελληνική πλευρά προκρίνει τη σύνθετη ονομασία Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία), ενιαία και αμετάφραστη. Αυτή η ονομασία προκρίνεται επειδή ικανοποιεί, εν μέρει, αυτούς που δεν θέλουν σύνθετη ονομασία, γιατί, μένοντας ενιαία και αμετάφραστη, μοιάζει με σλαβικό όνομα που δεν θυμίζει τη λέξη Μακεδονία (Macedonia).

Εδώ, όμως, προκύπτουν τα εξής δύο θέματα:

α) Ακόμη και αν ονομαστούν έτσι τα Σκόπια, υπάρχει ποτέ περίπτωση οι κάτοικοί τους να ονομαστούν διεθνώς Gornamakedonians; Εγώ προσωπικά το αποκλείω. Στην πρακτική χρήση του όρου θα υπερισχύσει, σίγουρα, το σκέτο Macedonians ως πιο εύκολη και εύηχη ονομασία, δηλαδή θα γίνει και πάλι αυτό που δεν συμφέρει την Ελλάδα.

β) To Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) είναι γεωγραφικός προσδιορισμός που τονίζει ότι η περιοχή Μακεδονία είναι διαιρεμένη, άρα η ελληνική Μακεδονία είναι η Κάτω Μακεδονία!

Το ίδιο θα συνέβαινε αν τα Σκόπια ονομάζονταν Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία). Και τότε η ελληνική Μακεδονία θα ήταν, αντίστοιχα, η Νότια Μακεδονία!

Η καλύτερη λοιπόν ονομασία για τα συμφέροντα της Ελλάδος (γι’ αυτό δεν την προτιμούν οι Σκοπιανοί) είναι το Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija), είτε ενιαία ή όχι, είτε αμετάφραστη ή όχι, και αυτό για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω: α) Οι κάτοικοι των Σκοπίων ευκολότατα θα ονομάζονται Novomacedonians ή Newmacedonians (όπως ακριβώς ονομάζονται και οι Νεοζηλανδοί, οι Νεοϋορκέζοι κ.λπ.), σε αντιδιαστολή με τους Ελληνες Μακεδόνες (χωρίς οποιονδήποτε προσδιορισμό). β) Το Νέα Μακεδονία δείχνει ότι τα Σκόπια είναι ένα νεοσύστατο κράτος που διαχωρίζεται πλήρως από την ελληνική, ιστορική, σκέτη Μακεδονία.

Τέλος, η πιο σημαντική λεπτομέρεια στην ονοματοδοσία των Σκοπίων είναι το πώς θα κατηγοριοποιηθεί το νέο αυτό κράτος στις επίσημες λίστες αναφοράς κρατών.

Θα κατηγοριοποιηθεί ορθά στο γράμα «Ν» (Nova Makedonija) είτε στο «G» (Gorna Makedonija) ή λανθασμένα στο γράμμα «Μ» (Makedonija);

Αν λανθασμένα κατηγοριοποιηθεί στο γράμμα «Μ», τότε σε οποιαδήποτε αναζήτηση, αυτό που θα εμφανίζεται και θα επικρατήσει θα είναι και πάλι το σκέτο όνομα Μακεδονία για τους Σκοπιανούς. Αυτή θα είναι, δυστυχώς, ήττα της Ελλάδος!

Ευγενιος Κοροπουλης, Νέα Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή