Μέτρα αναβάθμισης Ενόπλων Δυνάμεων

Μέτρα αναβάθμισης Ενόπλων Δυνάμεων

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας το κύριο άρθρο της «Κ» της Κυριακής της 15ης Απριλίου, συγκράτησα τα ακόλουθα βασικά σημεία:

«Επιβάλλεται επανασχεδιασμός των Ε.Δ. από μηδενική βάση, πρέπει να λεχθούν αλήθειες, πρέπει να αναζητηθούν έξυπνες και ευέλικτες λύσεις, πρέπει να δημιουργηθεί σοβαρή αμυντική βιομηχανία, έχει έλθει η ώρα των δύσκολων αποφάσεων».

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσέγγιση των ανωτέρω, καθώς και η υλοποίηση των προτάσεων που διατυπώνονται, θα πρέπει κατ’ αρχήν να αναβαθμιστεί το επίπεδο της πολιτικής, να σταματήσουν οι πολιτικοί ηγέτες να τρώγονται μεταξύ τους και να ομονοήσουν σε μια εθνική στρατηγική, θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει οικονομία που να παράγει και να σταματήσει ο κατήφορος της παιδείας. Θα πρέπει να μεθοδευθεί η δημιουργία υψηλού επιπέδου σχολείων, πανεπιστημίων και στρατιωτικών σχολών. Τέλος, θα πρέπει να επιδειχθεί αποφασιστικότητα απέναντι στις προκλήσεις, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η Ελλάδα και ο ζωτικός της χώρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

Σε ό,τι αφορά τις δύσκολες αποφάσεις, αυτές συνοπτικά πρέπει να αφορούν: Πρώτον, την αριθμητική μείωση του προσωπικού και των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων, με ταυτόχρονη ποιοτική αναβάθμιση. Δεύτερον, την εφαρμογή ενός αμυντικού δόγματος και μιας σύγχρονης δομής δυνάμεων που να εκφράζουν την αποφασιστικότητα των Ε.Δ. για αποτροπή κάθε σκέψης για αλλαγή συνόρων και εδαφών. Τρίτον, πρέπει να διατεθούν ικανά κονδύλια για έξυπνες επενδύσεις σε οπλικά συστήματα και πλατφόρμες (απόκτηση – συντήρηση – βελτίωση) και τέλος πρέπει να αυξηθεί η διάρκεια της θητείας έως και 24 μήνες με ταυτόχρονη αναβάθμιση της εκπαίδευσης, θεωρητικής και πρακτικής.

Ειδικότερα, επί του πρακτέου αναφέρουμε κάποια θέματα που πρέπει να υλοποιηθούν:

Στροφή στην ποιότητα αντί της ποσότητας που, αν γίνει, θα επιτρέψει σημαντική μείωση των δαπανών. Ενίσχυση των κονδυλίων που αφορούν εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και συντήρηση μαχητικών ικανοτήτων. Συνεχής συμμετοχή σε διασυμμαχικές και διμερείς ασκήσεις.

Για τους ΕΠΟΠ: (α) παραμονή στο στράτευμα αυστηρά μέχρι 7 έτη, (β) επιλογή των καλυτέρων για ενίσχυση των στελεχών κατόπιν αυστηρών εξετάσεων αξιολόγησης των επιδόσεών των κατά το διάστημα της 7ετίας.

Παράλληλα, εκμετάλλευση καινοτόμων ιδεών που αφορούν την παραγωγή αμυντικών – οπλικών συστημάτων, με ταυτόχρονη καθιέρωση κινήτρων για την ενασχόληση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας αλλά και Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού με θέματα άμυνας και ασφάλειας, μεταφορά Σώματος Πεζοναυτών στην επιχειρησιακή ευθύνη του Π.Ν. (ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις επεισοδίων σε νησίδες – βραχονησίδες), αλλά και χρήση μη επανδρωμένων πλατφορμών (UAV) για επιτήρηση συνόρων –συλλογή πληροφοριών για σημαντική εξοικονόμηση πόρων – υλικού και ανθρώπινου δυναμικού.

Ιωαννης Κ. Γεωργιαδης, Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή