Μια συμπεριφορά αυτοκαταστροφική

Μια συμπεριφορά αυτοκαταστροφική

Κύριε διευθυντά

Η χώρα βιώνει επικίνδυνη υπαρξιακή κρίση, επίκειται η προβληματική αξιολόγηση των μνημονίων και οι τράπεζες λειτουργούν με capital controls. Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας μιλάει συνεχώς για «καθαρή έξοδο στις αγορές» που, κατά τις προεκλογικές του εξαγγελίες, «θα χορεύουν» στα σαλπίσματά του! Ομως, όσο πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές προβλέπεται ασυγκρίτως δυσμενέστερη εκείνης των μνημονίων, από άποψη χρονικής διάρκειας και ύψους επιτοκίων. Ούτε βέβαια συγκινούνται αυτές για λόγους πολιτικούς και αλληλεγγύης. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει ενισχυθεί οικονομικώς από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Το τελευταίο μάλιστα δάνειο με διμερείς συμβάσεις, των 53 δισ. ευρώ με 7‰ (τοις χιλίοις), μάς έσωσε από καταστροφική χρεοκοπία.

Σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και λόγω των τεράστιων λαθών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε. αποκλείεται να χορηγήσουν νέες παροχές στην Ελλάδα και μάλιστα με τόσο ευνοϊκούς όρους, όπως στο παρελθόν. Επίσης, ξένα ΜΜΕ αλλά και πολίτες διατυπώνουν συνεχώς παράπονα εις βάρος μας, για καθυστερήσεις αναφορικά με τις απαιτούμενες δομικές μεταρρυθμίσεις, για μη αναγνώριση της αλληλεγγύης τους ή και για αχαριστία!

Το χειρότερο, όμως, λόγω άγνοιας και ιδεοληψιών, θρησκευτικών – εθνικιστικών – μαρξιστικών – τριτοκοσμικών, είναι κατάδηλη η εχθρική στάση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων κατά των εταίρων μας στην Ε.Ε., στην οποία αναμφισβήτητα ανήκει το μέλλον της χώρας. Κατά περιόδους μάλιστα έχουν διατυπωθεί ασύστολα ψεύδη και ύβρεις εναντίον τους (καπιταλιστές, εκμεταλλευτές, τοκογλύφοι κ.λπ.), από πολιτικούς που σήμερα κυβερνούν τη χώρα, αλλά και από Ιεράρχες που μετέχουν στην εξουσία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, κυρίως μέσω της παιδείας, από τότε που συστάθηκε το ελληνικό κράτος. Σε βαθμό μάλιστα που σπάνια γίνεται λόγος για τον αναγκαίο, ιδίως σήμερα, χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος.

Συμπερασματικά, όπως πορευόμαστε, το πιθανότερο είναι να προστρέξουμε ξανά, κάτω όμως από χειρότερες συνθήκες, στους εταίρους μας για σωτηρία. Φοβούμαι ότι η Ελλάδα –λαός και κράτος– συμπεριφέρεται αυτοκαταστροφικά, λες και έχει βαλθεί να αυτοκτονήσει!

Γρηγορης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, απόφοιτος Ινστιτούτου ΕDI της World Bank, Θρακομακεδόνες Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή