Για τον δικαστή Σωκράτη Σωκρατίδη

Για τον δικαστή Σωκράτη Σωκρατίδη

Κύριε διευθυντά

Εφυγε από τη ζωή, ύστερα από μακρά πάλη με ανίατη νόσο, ένα αστέρι του δικαστικού σώματος, ο Σωκράτης Αναστασίου Σωκρατίδης. Ο εκλιπών κατήγετο από οικογένεια με δημοκρατικές και πατριωτικές αρχές. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής Νομαρχίας Κοζάνης επί πολλά έτη και εκεί επεράτωσε τις βασικές σπουδές του ο Σωκράτης.

Μετά την επιτυχή αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, επανήλθε διά ολίγον στην Κοζάνη όπου ήσκησε τη δικηγορία. Επιθυμών ωστόσο να εξελιχθεί και στο δικαστικό σώμα, έλαβε μέρος στον διαγωνισμό των ειρηνοδικών και εδιακρίθη μεταξύ των πρώτων. Ακολούθως, επεδίωξε τη θέση του παρέδρου του πολιτικού δικαστηρίου της τακτικής δικαιοσύνης, την οποία και επέτυχε.

Ως πρωτοδίκης Αθηνών, είχε την ατυχία να του ανατεθεί η υπόθεση του «ΑΣΠΙΔΑ». Ο Σωκράτης χειρίσθηκε αυτήν με ελεύθερο φρόνημα και ανεπηρέαστος. Μετά την απολογία του Ανδρέα Παπανδρέου, φερομένου ως ηθικού αυτουργού της παραστρατιωτικής, όπως ελέγετο, οργανώσεως «ΑΣΠΙΔΑ», διέταξε την προσωρινή κράτησή του. Η ενέργειά του αυτή, κατά πάντα άψογος και αξία επαίνου, επυροδότησε πλείστας αντιδράσεις εναντίον του.

Οταν αργότερα υπηρετούσε ως πρόεδρος Εφετών Ιωαννίνων και είχε σειρά προαγωγής εις τον βαθμό του αρεοπαγίτου, το Δικαστικό Συμβούλιο τον παρέλειψε. Τότε προσέφυγε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Κατά την ημέρα της κρίσεώς του, η τότε ηγεσία προσεπάθησε να αποφύγει την προαγωγή του. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των αρεοπαγιτών εψήφισε υπέρ της προαγωγής του, γεγονός το οποίο ηρέθισε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος και προέβη σε απαραδέκτους δυσμενείς κρίσεις εις βάρος των αρεοπαγιτών που τον ψήφισαν. Εντούτοις, οι υπηρετούντες αρεοπαγίτες υποδέχθησαν εγκαρδίως τον Σωκράτη Σωκρατίδη. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στον Αρειο Πάγο επέδειξε γενναιότητα, ορθοφροσύνη, ανεπτυγμένο αίσθημα δικαίου και αλληλεγγύης μεταξύ των συναδέλφων.

Μετά τη μεταπολίτευση προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, συνέβη δε να εκλεγεί από το προεδρείο της Βουλής ως ένα εκ των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Τραπέζης Κρήτης. Οφείλω να ομολογήσω, τη στιγμή αυτή, ότι εθαύμασα την ειλικρίνειά του και την προσήλωσή του στο γράμμα του νόμου. Ηταν μεταξύ εκείνων που υπεστήριξαν την ενοχή του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για τις περισσότερες πράξεις του κατηγορητηρίου.

Τα πικρά ποτήρια της ζωής του τα εμοίρασε με την εκλεκτή σύζυγό του Αγγέλα, η οποία του συμπαραστάθηκε σε όλες τις φάσεις της ζωής του, πιστή και αφοσιωμένη, με την οποία δε απέκτησε έναν υιόν, μία θυγατέρα και τέσσερις εγγόνους.

Την υστάτη αυτή στιγμή του αποχαιρετισμού εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον εκλιπόντα για όσα προσέφερε στη Δικαιοσύνη.

Καλό σου ταξίδι, φίλε Σωκράτη.

Βασ. Α. Κοκκινος, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή