Συμφωνία με Σκόπια και περί χρηστοήθειας

Συμφωνία με Σκόπια και περί χρηστοήθειας

Κύριε διευθυντά

Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας ορισμένες απόψεις του κ. Αγγ. Μ. Συρίγου με τίτλο «Αναβαθμιζόμαστε γεωπολιτικά;» Αναφορικά με αυτές και για την προαγωγή του διαλόγου, σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε κάποια ερωτήματα και σκέψεις μου, αριθμημένες αντιστοίχως προς εκείνες του κ. Συρίγου.

1. Οντως υπήρχε στη συμφωνία του 1995 αντίστοιχη πρόβλεψη με την τωρινή του άρθρου 13. Ομως το όλο πνεύμα της τωρινής συμφωνίας είναι το ίδιο με εκείνο της συμφωνίας του 1995; Δεν υπάρχουν άρθρα που διαφοροποιούν απολύτως τις δύο συμφωνίες; Τα άρθρα μιας συμφωνίας συμπλεκόμενα δεν νοηματοδοτούν ως σύνολο διαφορετικά τα προς εκτέλεση μέρη μιας συμφωνίας;

2. Είναι ανίσχυρο το επιχείρημα ότι «δεν κινδυνεύουμε να μπουν οι Σκοπιανοί στην ΑΟΖ μας», διότι δεν έχουμε θεσπίσει ΑΟΖ. Δηλαδή δεν κινδυνεύουμε όσο δεν αποτολμούμε να εφαρμόσουμε ό,τι δικαιούμαστε. Ποιος μας εξασφαλίζει ότι προσεχώς δεν θα υπάρξουν από μέρους των κυβερνήσεων της FYROM νέες απαιτήσεις, πέραν της παρούσης συμφωνίας, με τις ευλογίες της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ; Αφού είναι «αστείο και να συζητάμε την ύπαρξη πλεονάσματος στους αλιευτικούς πόρους» στο Αιγαίο, γιατί ασμένως υπογράψαμε αντίστοιχο άρθρο στην τωρινή συμφωνία; Εχει ζητηθεί εκ μέρους της FYROM κάτι ανάλογο από την Αλβανία και τη Βουλγαρία;

3. Αν ο λόγος που οδηγηθήκαμε στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995 ήταν «το εμπάργκο προϊόντων», τότε πρόκειται για ένα μεγάλο αυτογκόλ που δέχθηκε η Ελλάδα και πάλι ερήμην της θέλησης του λαού. Η αναφορά σε αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει το «ό,τι γράφεται σε τέτοιες συμφωνίες δεν ξεγράφεται».

4. Ομολογείται «ότι στόχος της ΠΓΔΜ είναι να αποκτήσει κάποιο προνομιακό καθεστώς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης». Εμείς γιατί δεν επεζητήσαμε, δεν απαιτήσαμε και δεν αποκτάται διά της παρούσης συμφωνίας η αναγνώριση της ελληνογενούς κοινότητας της FYROM ως μειονοτικής;

Οι διαφωνίες πολλών πολιτών για το όλο περιεχόμενο της παρούσας συμφωνίας δεν αφορούσαν ξερά μόνο το όνομα, αλλά σχεδόν το σύνολο των άρθρων της. Με ποια επιχειρήματα θα πεισθεί το κοινό ότι η FYROM πρέπει να γίνει ο προνομιακός μας εταίρος στα Βαλκάνια; Το ότι αποδεδειγμένα εδώ και περίπου 30 χρόνια υπάρχει σημαντικότατη οικονομική στήριξη των κατοίκων της FYROM άλλαξε τις συνειδήσεις των Σλαβομακεδόνων αυτής της χώρας; Γιατί πρέπει να αλλάξουμε την Ιστορία μας και τι έχει παραποιηθεί από τη δική μας πλευρά; Ο συγγραφεύς του άρθρου χρησιμοποίησε 192 λέξεις για διευκρινίσεις επί του περιεχομένου των άρθρων 13 και 18 της συμφωνίας, ενώ περιορίστηκε σε μόλις 17 λέξεις για να αναφέρει το κύριο πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα, ότι του λοιπού οι κάτοικοι της FYROM θα ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «Μακεδονική».

Το ξετύλιγμα των απόψεών του με έπεισε ότι δεν αναβαθμιζόμαστε γεωπολιτικά. Τον συγχαίρω για την έντεχνη μαιευτική μέθοδο που χρησιμοποίησε για να κινητοποιήσει την κριτική σκέψη των Ελλήνων.

Δημητριος Γ. Κανδυλης Συνταξιούχος τακτικός καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή