Περί προτύπων, γλώσσας και Παιδείας

Περί προτύπων, γλώσσας και Παιδείας

Κύριε διευθυντά

Αναφέρομαι στο ρεπορτάζ της 21ης Ιουνίου του αξιόλογου δημοσιογράφου Απόστολου Λακασά με τον τίτλο «Επιτροπή σοφών για τη διδασκαλία της Ιστορίας» στο συνέδριο υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο», που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Το ρεπορτάζ ήταν εκτενές και οι προσκεκλημένοι ομιλητές αξιολογότατες προσωπικότητες, όπως ο κ. Αντώνιος Κουνάδης, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής του ΕΜΠ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος,

ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθαν. Δημόπουλος κ.ά. Ιδιαίτερη εντύπωση στο ρεπορτάζ μού έκαναν αυτά που είπε ο κ. Αντ. Κουνάδης και συνοπτικά τα αναφέρω. Μίλησε:

Για τη γλώσσα μας μετά τη Μεταπολίτευση, που δέχθηκε καίρια πλήγματα. Το ελληνικό σχολείο δέχεται πλήγματα με μέτρα όπως η κατάργηση της προσευχής, η απομάκρυνση των ιερών εικόνων από τα σχολεία, η συζήτηση για την κατάργηση των παρελάσεων και η συρρίκνωση των θρησκευτικών. Ο ιερέας, ο δάσκαλος και η οικογένεια έχουν αντικατασταθεί από την τηλεόραση. Η νεολαία δεν έχει πρότυπα. Δεν έχουμε ανθρωπιστική παιδεία. Τα βιβλία της Ιστορίας έχουν ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Πρότεινε τη συγκρότηση συμβουλίου προσωπικοτήτων που θα εποπτεύουν την κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών για την Ιστορία. Επί των ανωτέρω έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Οι επισημάνσεις του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών είναι βαρυσήμαντες για σχεδόν ολόκληρο το φάσμα σήμερα της δομής της ελληνικής κοινωνίας. Ητοι, εθνικό, θρησκευτικό, ιστορικό, πολιτιστικό, κοινωνικό. Τέλος, εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν προβληματισθεί έντονα, η Ελλάδα θα φθάσει σε μια χαοτική κατάσταση μη αναστρέψιμη. Μαζί με τα οικονομικά τα εθνικά θέματα, τα ανωτέρω, δεν είναι ελάσσονος σημασίας.

Ιωαννης Θ. Χαϊνης, Ομ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή