Πού αλλού ο Σώρρας θα είχε οπαδούς;

Πού αλλού ο Σώρρας θα είχε οπαδούς;

Κύριε διευθυντά

Βαθιά ικανοποίηση πρέπει να νιώθει κάθε σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας διαβάζοντας την ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνη Κουνάδη. Ηταν καιρός το ανώτατο αυτό πνευματικό ίδρυμα να βγει από την παρατεταμένη σιωπή του. Σημειώνω ότι τα τελευταία ιδιαιτέρως χρόνια συμβαίνουν στην Ελλάδα τέτοιας μορφής και έντασης γεγονότα και καταστάσεις, ώστε να έχουμε οδηγηθεί με σταθερά βήματα στην απαξίωση ως χώρα και παράλληλα στην απόγνωση ως κοινωνία.

Δεν ξέρω αν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης της κατάστασης αυτής οφείλεται στους πολιτικούς ή στους πολίτες, αφού αυτοί τελικά με την ψήφο τους επιλέγουν, συχνά τους πλέον άχρηστους, για να τους κυβερνήσουν. Είναι βέβαια γεγονός ότι ο πολιτικός που θα θελήσει να μιλήσει τη γλώσσα της ειλικρίνειας και του ορθού λόγου, προς το συμφέρον χώρας και πολιτών, δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα. Μέλλον έχουν, δυστυχώς, οι μοιράζοντες απατηλές υποσχέσεις. Στην Ελλάδα επιλέγονται, εκλέγονται και κυβερνούν συνήθως όσοι έχουν πει και υποσχεθεί τα περισσότερα και πλέον χονδροειδή ψέματα. Ζωντανό παράδειγμα το σημερινό κυβερνών μόρφωμα, που δεν δίστασε, ιδιαίτερα ο πρόεδρός του, να υποσχεθεί τα πάντα προκειμένου να παρασύρει και υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.

Ζούμε μια σκοτεινή περίοδο, μια περιπέτεια με άγνωστη ακόμη έκβαση. Την περιπέτεια αυτή την πληρώσαμε ήδη με τους παλιούς κυβερνήτες, την πληρώνουμε όμως και σήμερα ασυγκρίτως χειρότερα με τους σημερινούς. Οσο δε, δεν βάζουμε μυαλό θα την πληρώνουμε, φαίνεται, άγνωστο ακόμη για πόσα χρόνια. Το φαινόμενο Σώρρας, π.χ., μόνο στην Ελλάδα μπορούσε να συμβεί. Ισως και σε κάποιες υπανάπτυκτες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Πιστεύω τελικά ότι η σημερινή κατάντια, η έλλειψη δηλαδή κριτικής σκέψης και ορθολογισμού των πολιτών, οφείλεται και στο γεγονός ότι μετά τον λεγόμενο εμφύλιο πόλεμο κυριάρχησε η αριστερή διανόηση. Ισως έφτασε η ώρα να κάνει και αυτή την αυτοκριτική της. Σήμερα χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του πρώτου πνευματικού ιδρύματος της χώρας να βγει από τη μακροχρόνια και ίσως λίγο νωχελική σιωπή του και να πρωτοστατήσει, εγκαινιάζοντας μια νέα πνευματική περίοδο.

Θεωρώ άκρως σημαντική και καθοριστική την ομιλία του προέδρου της. Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η Ελλάδα αξίζει περισσότερα. Εχουμε ευθύνες απέναντι στη δική μας ιστορία, στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Ανεστης Διακοδημητρης, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή