Μια τάφρος προστασίας στην πολύπαθη Μάνδρα

Μια τάφρος προστασίας στην πολύπαθη Μάνδρα

Κύριε διευθυντά

Το 2015 η Μάνδρα πνίγηκε από τα νερά της βροχής. Πέρασαν τρία χρόνια και η Μάνδρα ξαναπλημμύρισε δύο φορές. Δεν γνωρίζω αν, κατά τη διάρκεια της περασμένης τριετίας, έγιναν κάποια έργα, αλλά και αν έγιναν, δεν ήταν αποτελεσματικά. Επίσης, δεν ξέρω ποιοι έφταιξαν. Αλλά δεν έχει νόημα να κλαίμε για το χυμένο γάλα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε τώρα μέτρα ώστε το κακό να μην ξανασυμβεί.

Διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας το πόρισμα της έρευνας της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, όπου εκτός από την απόδοση ευθυνών, προτείνεται σ’ αυτό και η εκτέλεση κάποιων μικρών έργων. Αλλά οι διευθετήσεις, οι διαπλατύνσεις, οι εκτροπές, το καθάρισμα των φρεατίων κ.λπ. είναι εμβαλωματικές λύσεις και υπάρχει κίνδυνος (όπως δυστυχώς πολλές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν) να θεωρήσουν οι αρμόδιοι ότι έτσι λύθηκε το πρόβλημα. Οχι, το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μια γενική και οριστική τακτοποίηση της ροής των ομβρίων υδάτων. Και θα πρέπει η σχετική μελέτη να ξεκινήσει από μηδενική βάση, αφού και στο παραπάνω πόρισμα επισημαίνεται ότι: (sic) ένα από τα βασικά σχεδιαζόμενα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανεπαρκές.

Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η μελέτη (και μετά η κατασκευή) μιας μεγάλης αντιπλημμυρικής τάφρου που θα βρίσκεται ανάντη των οικισμών. Αυτή θα «παραλαμβάνει» όλα τα νερά που έρχονται από το βουνό, πριν αυτά να φτάσουν στα υφιστάμενα ρέματα, που ουσιαστικά θα αχρηστευθούν, και θα τα οδηγεί στη θάλασσα.

Πόσος όμως χρόνος χρειάζεται άραγε για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης; Ετσι αναρωτήθηκα: 1) Πόσες μέρες χρειάζεται το υπουργείο ώστε να εκπονήσει μια εμπεριστατωμένη μελέτη; 2) Πόσες ώρες απαιτούνται για να βρεθεί η σχετική πίστωση; 3) Πόσες μέρες χρειάζονται ώστε να διευθετηθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις; 4) Πόσες μέρες χρειάζονται ώστε να χαρακτηριστεί το έργο ως κατεπείγον; 5) Πόσες βδομάδες απαιτούνται για τη δημοπράτηση και έναρξη εκτέλεσης του έργου; Προφανώς ο συνολικός απαιτούμενος χρόνος είναι μικρός, φτάνει να υπάρξει η πολιτική βούληση. Θα υπάρξει όμως; Ας το ελπίσουμε.

Νίκος Δυοβουνιώτης, Πολιτικός Μηχανικός, Κηφισιά

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT