Αλήθειες και μύθοι για τα μέλη ΔΕΠ

Αλήθειες και μύθοι για τα μέλη ΔΕΠ

Κύριε διευθυντά

Το άρθρο του έγκριτου συνεργάτη σας κ. Πάσχου Μανδραβέλη που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου 2018, με τίτλο «Ακόμη ένα χυδαίο ρουσφέτι», πιθανόν να δημιουργεί στους αναγνώστες σας την εντύπωση πως υπάρχει ακόμη μία συντεχνία που, έχοντας την εύνοια της πολιτείας, απολαμβάνει τα αγαθά μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, ειδικά την ώρα που ο μέσος Ελληνας βιώνει πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες. Ο κ. Μανδραβέλης έχει προφανώς επηρεασθεί από την ανακοίνωση του ΚΙΠΑΝ, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός πως η πλειονότητα του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ιατρικών και νομικών σχολών της χώρας μας δεν είναι ούτε μεγαλογιατροί μήτε μεγαλοδικηγόροι. Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια πως οι προηγηθείσες των μνημονίων «ενάρετες» κυβερνήσεις συνέβαλαν στην ομηρία εκατοντάδων μελών ΔΕΠ, υποσχόμενες την επίλυση του «κοινωνικού» μέτρου της απόδοσης μέρους του εισοδήματός των από το ιδιωτικό επάγγελμα, σχεδόν για είκοσι χρόνια. Οι δε πολυάσχολοι ανώτατοι δικαστές μας κατέληξαν σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν σχετικά με το θέμα, δημιουργώντας οξύτατο πρόβλημα σε εκατοντάδες απλούς υποαμειβόμενους πανεπιστημιακούς οικογενειάρχες που αναγκάζονταν, ειδικά μετά το έτος 2010, να κάνουν δεύτερη βάρδια σε ιδιωτική εργασία για να αντεπεξέλθουν στους υπέρογκους φόρους της πολιτείας και στις οικογενειακές ανάγκες.

Τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων μας δεν χαρακτηρίζονται κακοπληρωτές αλλά υποαμειβόμενοι εργαζόμενοι, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους λειτουργούς της πολιτείας, και καταβάλλουν ηρωικές και φιλότιμες προσπάθειες για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Σε αυτό οφείλεται και η εντυπωσιακή διεθνής κατάταξη των πανεπιστημίων μας, ώστε να συναγωνίζονται, με πενιχρά μέσα, διεθνή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με ιδιαίτερες περγαμηνές και αριστεία Νομπέλ. Το «ρουσφέτι» του υπουργού καθηγητή Κ. Γαβρόγλου απελευθερώνει την πλειονότητα των πανεπιστημιακών από τα δεσμά της ομηρίας των προηγούμενων διοικήσεων και τους αφήνει απερίσπαστους στην επιτέλεση του διδακτικού και ερευνητικού τους έργου. Και φυσικά τα μέλη ΔΕΠ θα καταβάλλουν ένα μέρος του εισοδήματός των που έχει ήδη φορολογηθεί και το οποίο απέκτησαν με πολύ κόπο και υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργαζόμενοι στα ιδιωτικά τους γραφεία ή ιατρεία μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το πανεπιστήμιο.

Αποστολος I. Τσολακης, Αναπλ. καθηγητής Ορθοδοντικής ΕΚΠΑ, Adjunct Associate Professor of Orthodontics, CWRU, Cleveland, Ohio

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή