Η πληθυσμιακή μας συρρίκνωση

Η πληθυσμιακή μας συρρίκνωση

Κύριε διευθυντά

Με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, η Ελλάδα βαίνει συνεχώς σε μείωση του πληθυσμού της. Μακροπρόθεσμα δε, σε πλήρη συρρίκνωση. Η πτωτική πορεία του πληθυσμού της χώρας μας είναι εμφανής. Αναλυτικά, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας το 2017 ήταν 10.768.193 άτομα (5.221.277 άνδρες και 5.546.916 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,14% σε σχέση με το 2016. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού, που ανήλθε σε 25.887 άτομα. Επίσης, βλέπουμε ότι η διαφορά μεταξύ θανάτων και γεννήσεων υπήρξε η μεγαλύτερη το 2017 (123.079 ήταν οι θάνατοι και 88.132 οι γεννήσεις).

Αυτή η διαφορά, αντί να κλείνει χρόνο με το χρόνο, θα μεγαλώνει «υπέρ» των θανάτων. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο πληθυσμός της χώρας συνεχώς φθίνει αλλά και γηράσκει. Είμαστε από τα πρώτα κράτη με τόσο γερασμένο πληθυσμό. Επιπλέον, οι υπάρχοντες νέοι, έχει παρατηρηθεί, όχι μόνο δεν παντρεύονται, αλλά κι αν παντρευτούν, αποκτούν το πολύ ένα παιδί. Οι δε μορφωμένοι οδεύουν προς άλλες πατρίδες για τον άρτον τον επιούσιον. Πάνω από 550.000 έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, βλέπουμε με πόνο η ύπαιθρος να έχει αδειάσει από νέα παιδιά και τα χωριά να έχουν κυριολεκτικά ερημώσει. Απεναντίας, οι γειτονικές μας χώρες έχουν ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Η Τουρκία π.χ. έχει ήδη 80.000.000 κατοίκους και σε τριάντα χρόνια θα έχει ξεπεράσει τα 100.000.000 με τους ρυθμούς που αυξάνεται. Καταλαβαίνουμε λοιπόν σε τι τραγική κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας. Και τι πρέπει να γίνει; Προτείνω δύο άμεσα και δραστικά μέτρα.

Πρώτο μέτρο. Ειδικό επίδομα στις νέες μητέρες που τεκνοποιούν από δύο τέκνα και πάνω. Συγκεκριμένα, να τους παρέχεται μόνιμος μισθός υπό μορφή πρόνοιας μέχρι να ενηλικιωθούν τα τέκνα της, έτσι ώστε να επιδοθούν απερίσπαστες στην ανατροφή των τέκνων τους. Στη συνέχεια, επιπρόσθετα ειδικά μόρια για διορισμό τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεύτερο μέτρο. Σωστή εγκατάσταση των προσφύγων –ιδιαίτερα Σύρων ορθοδόξων– σε μέρη που είναι εύφορα και έχουν εγκαταλειφθεί. Να τους δοθεί κλήρος, μόνο κατά χρήσιν. Συν τω χρόνω θα γίνουν χρήσιμες οικονομικές μονάδες.

Παντελης Μαυραγανης, Οικονομολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή