II

Κύριε διευθυντά

Υστερα από πολυετείς προσπάθειες και πάρα την ανεξήγητη κρατική αδιαφορία, το πρώτο στη χώρα μας ιδιωτικό επαγγελματικό λύκειο ναυτικής εκπαίδευσης εγκαινιάστηκε στη Χίο! Οι πρότυποι χώροι του λειτουργούν ήδη, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του καλωσορίζει και ενημερώνει τους νεαρούς μαθητές με open days, οι προσομοιωτές γέφυρας, φόρτωσης και μηχανής πλοίου λειτουργούν με πολυδιάστατη ακρίβεια σε μεγάλες οθόνες, η διαδικασία ένταξης επίδοξων αξιωματικών του Ε.Ν. στην ελληνική ναυτιλία ξεκίνησε με μέθοδο και υπευθυνότητα.

Θα αναρωτηθείτε εύλογα πώς συντελέστηκε αυτό το πολλαπλό εκπαιδευτικό κατόρθωμα σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου και γιατί όχι στον Πειραιά, κεντρικό επίνειο της ελληνικής  ναυτιλίας. Θα αναρωτηθείτε επίσης αν το ΥΕΝ υπερέβη εαυτόν και συνεργάστηκε με το υπουργείο Παιδείας ή αν η Ε.Ε. υλοποίησε τις εξαγγελίες της για ναυτική εκπαίδευση και συνένωσε αποτελεσματικά τις δυνατότητες που υπάρχουν σε κλειστά υπουργικά συμβούλια και ανεκμετάλλευτες επιδοτήσεις.

Η απάντηση θα σας εκπλήξει όσο και θα σας ενθουσιάσει: το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό λύκειο που συνδυάζει τη ναυτική παιδεία με την επαγγελματική ναυτιλία αποτελεί επίτευγμα του Χιώτη καπετάνιου Παναγιώτη Τσακου και των συνεργατών του. Στα εγκαίνια μίλησαν (μόνο για λίγα λεπτά καθένας) είκοσι συνεργάτες του επιτεύγματος – από την υπεύθυνη των δευτεροβάθμιων σχολείων Χίου μέχρι τη λιμενάρχη και τον δήμαρχο, εκπρόσωποι της περιφέρειας, των μηχανικών και πλοιάρχων Ε.Ν. του νησιού, τεχνικών τηλεπικοινωνίας και πληροφόρησης. Είκοσι ολιγόλεπτες θετικές και επαινετικές εισηγήσεις που κατέδειξαν πόσο καλοδεχούμενο αλλά και πόσο μελετημένο και ενταγμένο στη νησιωτική κοινωνία μας είναι ήδη το πρώτο ιδιωτικό ναυτικό λύκειο.  Σίγουρα θα υπάρξουν μιμητές και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, νησιωτικά και μη. Σίγουρα για τους νέους του νησιού μας ανοίγονται νέες δυνατότητες επαγγελματικής προόδου. Για τη Χίο, νησί με ζωντανή ναυτική παράδοση, φωτίζεται ο ορίζοντας της διεθνούς ποντοπόρου ναυτιλίας και τα δεκάδες ενδιαφέροντα και αποδοτικά επαγγέλματα που προσφέρει. Συγχαρητήρια και ευχές στον Παναγιώτη Τσακο και στους συνεργάτες του για τη θαυμάσια και μεγαλόπνοη πρωτοβουλία! Μακάρι το πρώτο ιδιωτικό ναυτικό λύκειο Χίου να ενθαρρύνει τη στροφή των νέων μας προς την εμπορική ναυτιλία και να πλουτίσει τον τόπο μας με καλούς ναυτικούς και δημιουργικά έργα.

Μιχαλης Μοσχος

Χίος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή