ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ

Οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ

Κύριε διευθυντά

Στο πρόσφατο (21-08-2018) άρθρο του κ. Παντελή Μπουκάλα με τίτλο «Πολιορκία και μετά την έξοδο» αναφέρεται ότι η μόνη δαπάνη που δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια των μνημονίων ήταν η «συνδρομή της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Ο ισχυρισμός αυτός είναι τόσο ψευδής, που προκαλεί απορία, πώς κάποιος μπορεί να πιστεύει κάτι τόσο λάθος; Οπως είναι εύκολα διαθέσιμο από διάφορες πηγές (μία είναι η https://tradingeconomics. com/greece/military-expenditure) η αμυντική δαπάνη ήταν το 2009 9 δισ. δολάρια και το 2017 ήταν 5 δισ. δολάρια.

Επίσης υποψιάζομαι ότι ο κ. Μπουκάλας ταύτισε τις αμυντικές δαπάνες με τη συνδρομή της χώρας στο ΝΑΤΟ ξεχνώντας ότι η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής αμυντικής δαπάνης αφορά μισθοδοσία, καθώς η Ελλάδα είναι κοντά στον πάτο του ΝΑΤΟ όσον αφορά δαπάνες για εξοπλισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ που είναι διαθέσιμα στο https://www. nato. int/nato_static_fl2014/assets/ pdf/ pdf_2018_07/20180709_180710-pr2018-91-en. pdf, το 2017 μόνο το 12% της αμυντικής δαπάνης ήταν για εξοπλισμό, το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα 5η από το τέλος και πολύ μακριά από την οδηγία του ΝΑΤΟ για 20%.

Καλό θα είναι λοιπόν να μη συντηρούνται κακόβουλοι μύθοι, ειδικά από τις σελίδες της «Καθημερινής».

Γιωργος Τζαμπανακης

Απάντηση

Αγαπητέ κύριε Τζαμπανάκη, προσπαθώ πάντα να μη συντηρώ «κακόβουλους μύθους». Οταν λοιπόν έγραφα πως «οι μόνες δαπάνες που δεν μειώθηκαν αφορούν τη συνδρομή της χώρας στο ΝΑΤΟ», είχα υπόψη μου την ετήσια αναφορά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για το 2017, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας ήταν στη δεύτερη θέση της νατοϊκής κατάταξης, αμέσως μετά τις ΗΠΑ, όσον αφορά το ποσοστό επί του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα. Υπερβαίνοντας το όριο του 2% που επιβάλλει η Συμμαχία, η Ελλάδα δαπάνησε το 2,36%. Το αντίστοιχο ποσοστό των ΗΠΑ ήταν 3,57%, της δε Τουρκίας 1, 48%. Μπορεί σε απόλυτες τιμές οι αμυντικές δαπάνες να μειώθηκαν, ως ποσοστό του ΑΕΠ όμως παραμένουν υψηλές.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ