Ιατροφιλόσοφος και αλησμόνητος

Ιατροφιλόσοφος και αλησμόνητος

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα από τις φιλόξενες στήλες της «Κ» να αποχαιρετίσω μια, όντως μεγάλη, ιατρική φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδος. Τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Παπαδημητρίου, του οποίου ο πρόσφατος θάνατος, εντός του Αυγούστου, δεν έτυχε της δέουσας, για μια τέτοια προσωπικότητα, δημοσιότητας.

Ο καθηγητής Γιάννης Παπαδημητρίου, λαμπρός και καταξιωμένος χειρουργός, αφού διεξήλθε όλα τα στάδια της ακαδημαϊκής ιεραρχίας, αναδείχθηκε σε τακτικό καθηγητή της Χειρουργικής και δη στη Β΄ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Υπό την άμεση καθοδήγησή του, γιατί πέραν των άλλων υπήρξε και έξοχος δάσκαλος, αδιαμφισβητήτου ήθους, εξελίχθηκε μια πλειάδα άξιων ιατρών- χειρουργών. Προ τριετίας περίπου, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», κορυφαίες προσωπικότητες, με προεξάρχοντα τα μέλη της Ενωσης Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τίμησαν τον Γιάννη Παπαδημητρίου για τη μεγάλη προσφορά του, όχι μόνον στην ιατρική και στο συναφές συγγραφικό του έργο, αλλά και για το γεγονός της διεθνούς ακτινοβολίας του εκλιπόντος, αφού συγκατελέγετο στις είκοσι (20) πλέον αναγνωρίσιμες ιατρικές προσωπικότητες παγκοσμίως.  Και κάτι ακόμα: τον Γιάννη Παπαδημητρίου, γιο παλαιού βουλευτού Αρκαδίας της ΕΡΕ, γνώρισα, μαζί με την εκλεκτή σύζυγό του, επίσης καθηγήτρια Ιατρικής, και συνδέθηκα έκτοτε μαζί τους, στο γραφείο του αειμνήστου προέδρου Παναγιώτη Κανελλόπουλου, τα δίσεκτα χρόνια της δικτατορίας. Ενστερνίστηκε, όπως άλλωστε όλοι όσοι βρεθήκαμε τότε συνεχώς δίπλα στον αείμνηστο πρόεδρο, το πνεύμα της αντίστασης κατά της τυραννίας, που ο αείμνηστος τ. πρωθυπουργός εξέπεμπε, ως ο αναμφισβήτητος και αδιαφιλονίκητος ηγέτης του αντιστασιακού εσωτερικού μετώπου.

Ιωαννης Κ. Θεοδωρόπουλος, Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή