Ο μπαρμπα-Μήτρος, το δάνειο, τα τσοπανόσκυλα και η κόκκινη γραμμή στη στάνη του…

Ο μπαρμπα-Μήτρος, το δάνειο, τα τσοπανόσκυλα και η κόκκινη γραμμή στη στάνη του…

Κύριε διευθυντά

Το… «κόκκινο δάνειο» του μπαρμπα-Μήτρου είχε και αυτό τις εντάσεις του, πριν από 100 χρόνια, όπως φαίνεται από τη διδασκαλία στους φοιτητές της Νομικής του καθηγητή Ράμμου (1902-1987), στις αρχές της δεκαετίας του 1960: «Το έργο της εκτέλεσης μιας δικαστικής απόφασης είναι δύσκολο και ενίοτε επικίνδυνο. Αν ο άνθρωπος κατά του οποίου πρόκειται να εκτελεστεί η απόφαση αντιδράσει βίαια και με ακραία μέσα; Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας το έργο αυτό το εμπιστεύεται στον δικαστικό κλητήρα. Τον θωρακίζει με απίστευτη εξουσία, όση έχει εν καιρώ πολέμου ο αρχηγός των Eνόπλων Δυνάμεων! Πάσα δημοσία αρχή είναι υποχρεωμένη να συνδράμει τον δικαστικό κλητήρα. 

Για να καταλάβετε καλύτερα τι σημαίνει αυτό θα σας διηγηθώ μια ιστορία που συνέβη παλαιότερα στο χωριό μου: Ο μπαρμπα-Μήτρος είχε τη στάνη του σε ένα ερημικό μέρος έξω από το χωριό. Το μέρος αυτό ήταν δύσβατο και απόκρημνο. Ο μπαρμπα-Μήτρος είχε εγκαταστήσει εκεί το κοπάδι του. Είχε τους υποτακτικούς του. Τα άγρια τσοπανόσκυλά του. Είχε κατασκευάσει πολεμίστρες και άλλες οχυρωματικού τύπου προσθήκες για να αντιμετωπίζει ζωοκλοπές, ληστείες και άλλους κινδύνους. Στις συναλλαγές του με το κράτος, την τράπεζα, τους ιδιώτες, ο μπαρμπα-Μήτρος δεν έδινε σημασία. “Οποιος έχει θα χάσει”, έλεγε και πετούσε τα χαρτιά από ένα φεγγιτάκι προς το φαράγγι και έκανε χάζι καθώς ο αέρας τα σκόρπιζε στις γκρεμίλες.

Κάποιο μαγιάτικο πρωινό, τρεις στρατοκόποι πλησίαζαν στις “προφυλακές”. Τους είδε ο μπαρμπα-Μήτρος από το παρατηρητήριό του και κράτησε τα σκυλιά. Του εξήγησαν ποίοι είναι και τι ήθελαν. Ο μπαρμπα-Μήτρος χαμογέλασε και τους είπε να φύγουν αμέσως και να μην ξανάρθουν. “Δεν αναγνωρίζω καμία απόφαση”, τους είπε. “Ακου εκεί”, μονολόγησε, “να θέλουν να μου τα βγάλουν όλα στο σφυρί ‘εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων…’ Τι δουλειά έχει ο Βασιλιάς στο δικό μου βασίλειο;”

Ο δικαστικός κλητήρας είδε τα “σκούρα” και την άλλη μέρα με τον διοικητή του τοπικού Αστυνομικού Σταθμού και δύο χωροφύλακες πήραν τον ανήφορο για το μαντρί. Οταν πλησίασαν, ο μπαρμπα-Μήτρος άρχισε να πυροβολεί προς εκφοβισμό και να φωνάζει: “Πίσω γιατί σας έφαγα!”. “Χρειάζομαι ενισχύσεις”, σκέφτηκε ο δικαστικός κλητήρας. Την άλλη μέρα την ίδια ώρα με μια διμοιρία Στρατού Ξηράς, με πλήρη οπλισμό, που ζήτησε και έλαβε από το πλησιέστερο στρατόπεδο, πήραν την ανηφόρα που οδηγούσε στο μαντρί. Ο δικαστικός κλητήρας εκτίμησε την κατάσταση και φοβήθηκε μήπως δεν επαρκεί η διμοιρία. Το μέρος είναι οχυρό και ο “καθ’ ου” έχει και υποτακτικούς, που θα στρατολογήσει, για να αποτρέψει πάλι την εκτέλεση της Απόφασης. Επικοινώνησε με τον κυβερνήτη ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού που έπλεε εκείνη την ώρα σε κοντινά παράλια και ζήτησε ενίσχυση με άγημα ναυτών και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα του καταδρομικού. Το σχέδιο της επιχείρησης είχε πλέον ολοκληρωθεί. Ηταν έτοιμο προς εφαρμογή. Ολες οι δημόσιες δυνάμεις ήσαν στην υπηρεσία του δικαστικού κλητήρα, που στην άσκηση αυτού του έργου είναι παντοδύναμος. Τη… συνέχεια θα την πούμε στο επόμενο μάθημα!…».  Οταν ρώτησαν οι φοιτητές στο επόμενο μάθημα για τη συνέχεια της ιστορίας, ο καθηγητής είπε ότι… μεσολάβησε ο βουλευτής του μπαρμπα-Μήτρου και η υπόθεση ρυθμίστηκε!..

Μιχαλης Ιω. Μιχαλακοπουλος, Κυψέλη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή