Ανάπλαση, λιμνάζοντα ύδατα και τα κουνούπια

Ανάπλαση, λιμνάζοντα ύδατα και τα κουνούπια

Κύριε διευθυντά

Μέσα στην ορμητική ειδησεογραφία για την έκταση και τις θλιβερές επιπτώσεις του ιού του Δυτικού Νείλου διέφυγε την προσοχή όλων αυτό το ίδιο το γεγονός, ότι η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει προγραμματισμένα και μεγαλόφωνα (ενδεχομένως μέσα στη γενικότερη άγνοιά της) με τα ίδια κονδύλια της στη μελλοντική εξάπλωση του φαινομένου του ιού στους Δήμους Μοσχάτου και Τζιτζιφιών Καλλιθέας! Αναφέρομαι στην πολυδιαφημιζόμενη «ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου», η οποία ευρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής. Ενα τμήμα (υποέργο) της ανάπλασης περιλαμβάνει την εκβάθυνση (και διαπλάτυνση) του Ιλισού ποταμού, η οποία θα επιφέρει αυτόματα και τη δημιουργία εκτεταμένης επιφάνειας στάσιμων υδάτων 7.500-10.000 τετρ. μέτρων, από τη μόνιμη εισροή της θάλασσας στην κοίτη του ποταμού.

Τα νερά αυτά τυπικά θα είναι θαλασσινά (της τελευταίας, βέβαια, ποιοτικής στάθμης – όπως πλέον σε όλον τον κλειστό Φαληρικό Ορμο) αλλά μονίμως στάσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και τα οποία στην πράξη μετά μία βροχή θα γίνουν το ιδανικό γήπεδο για τα κουνούπια. Σημειώνεται ότι το έργο της εκβάθυνσης του Ιλισού –μήκους 370 μέτρων από παραλία– αλλού δικαιολογείται ως έργο αύξησης της παροχής του ποταμού, αλλού δε προβάλλεται ως αισθητικό έργο «επανένωσης/διείσδυσης της πόλης με τη θάλασσα».

Για ποια ποιότητα θάλασσας μιλάνε; Δεδομένου ότι η τεχνική αξία του έργου της εκβάθυνσης δεν φαίνεται να υφίσταται για πολλούς λόγους, παραμένει έτσι επικρατέστερη η παρανοϊκή ξενόφερτη ιδέα της «αισθητικής αναβάθμισης» – προς δοξα των κουνουπιών. Θα προσθέσω ότι στην 280 σελίδων Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου γίνεται πολλαπλή αναφορά στην εκβάθυνση του Ιλισού, αλλά ουδεμία λέξη για τη δημιουργία και τις αρνητικές επιπτώσεις των στάσιμων υδάτων Αντιθέτως, γίνεται αναφορά στην απομάκρυνση των (ανύπαρκτων) αναχωμάτων του ποταμού, απόδειξη ότι οι συντάκτες της μελέτης αυτής δεν έχουν πατήσει εκεί ποτέ το πόδι τους! Η αντίφαση και κωμωδία συμπληρώνεται με το γεγονός ότι για τον άλλο ποταμό, τον Κηφισό, η ανάπλαση προβλέπει κατασκευή μηχανισμού κινητοποίησης των προβληματικών στάσιμων νερών του! Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στην Περιφέρεια Αττικής, που χρηματοδοτεί άκριτα με δυσεύρετους πόρους τέτοιο τεράστιο και πανάκριβο έργο – για την άνοδο του επιπέδου υγείας των κατοίκων και της αισθητικής του τοπίου.

Ε. Μπαγανης, Διπλ. μηχ. ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή