Η Μακρόνησος, οι ΧΥΤΥ, οι κάτοικοι

Η Μακρόνησος, οι ΧΥΤΥ, οι κάτοικοι

Κύριε διευθυντά

Με τον πρόσφατο καθορισμό των θέσεων δύο νέων ΧΥΤΥ στους Δήμους Κρωπίας και Μεγάρων δημιουργήθηκε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, μεγάλο πρόβλημα. Οι κάτοικοι και των δύο δήμων εξεγέρθηκαν, γιατί δεν θέλουν τα ΧΥΤΥ στην περιοχή τους και απειλούν με κινητοποιήσεις σαν εκείνες που είχαμε βιώσει πριν από λίγα χρόνια στην Κερατέα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο. Οπως δίκιο θα έχουν και οι κάτοικοι οποιουδήποτε άλλου δήμου, όπου θα μπορούσε μελλοντικά να γίνουν ΧΥΤΥ. Αλλά και η πολιτεία έχει δίκιο να επιλέγει θέσεις για ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ κ.λπ. γιατί κάπου πρέπει να γίνει η διαχείριση των σκουπιδιών της μείζονος περιοχής της πρωτεύουσας. Και αφού όλοι φαίνεται ότι έχουν δίκιο, το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών προβάλλει άλυτο!

Και όμως υπάρχει μια καλή λύση. Μια λύση που θα εξαλείψει το πρόβλημα για πολλές πολλές δεκαετίες. Και αυτή είναι το νησί Μακρόνησος, που βρίσκεται ανατολικά, αλλά και πολύ κοντά στην Αττική. Και είναι πολύ εύκολο σε κάποιο μέρος της ακτής της ανατολικής Αττικής να δημιουργηθεί ένας τόπος φόρτωσης των σκουπιδιών σε φορτηγίδες, που θα τα μεταφέρουν απέναντι στη Μακρόνησο. Σημειωτέον ότι το νησί αυτό είναι ακατοίκητο, αλλά και δεν ανήκει σε ιδιώτες, οπότε δεν θα χρειαστούν χρονοβόρες διαδικασίες για απαλλοτριώσεις. Ο χώρος δε είναι τόσο μεγάλος, που μπορεί να φιλοξενήσει εκατομμύρια τόνων σκουπιδιών, αλλά και οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις για τη διαχείρισή τους. Και το σπουδαιότερο ίσως είναι ότι κανείς δήμος δεν θα θιγεί και έτσι δεν θα διαμαρτυρηθεί για την επιλογή αυτή.

Φυσικά, θα χρειαστούν κάποιες πιστώσεις για την κατασκευή των σχετικά μικρών απαιτούμενων έργων, αλλά αυτές δεν θα είναι υπέρογκες και πιστεύω ότι θα μπορούν εύκολα να εξευρεθούν, όταν τα έργα αυτά ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα από αυτά που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. Μήπως, λοιπόν, οι αρμόδιοι θα έπρεπε να εξετάσουν την προτεινόμενη λύση ώστε να λυθεί, επιτέλους, αυτό το χρονίζον πρόβλημα;

Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός μηχανικός, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή