«Εύγε, αγαπητέ φίλε καπετάν Τσάκο»

«Εύγε, αγαπητέ φίλε καπετάν Τσάκο»

Κύριε διευθυντά

Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε τη θαυμάσια συνέντευξη που πήρε η εξαίρετη δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Μαργαρίτα Πουρνάρα (Κυριακή 21/10/18) από τον υπέροχο άνθρωπο καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, εξαίρετο οικογενειάρχη και αυτοδημιούργητο εφοπλιστή. Γνωριζόμαστε πάνω από 30 χρόνια με την οικογένεια Παναγιώτη Τσάκου και είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά.

Με τους φίλους του είναι δεμένος και δεν τους ξεχνά. Οι αναμνήσεις μου κοντά του είναι πάρα πολλές. Για επαγγελματικούς λόγους πήγαινα συχνά στην Κωνσταντινούπολη και είχα συνδεθεί με τον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο. Μετά τον διεδέχθη ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο καπετάν Τσάκος τον συνόδευσε στο Λονδίνο για να γνωριστεί με το εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου και εν συνεχεία στη Γενεύη για πρώτη γνωριμία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και την Κοινότητα της Γενεύης. Κατόπιν εντολής του καπετάν Τσάκου, μου τηλεφώνησαν από τα κεντρικά της Συγγρού να βρίσκομαι στο VIP αεροδρόμιο της Γενεύης για να μου γνωρίσει τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη, έτσι και έγινε.

Ο καπετάν Τσάκος μας προσέφερε πολλά επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό.

Μια μεγάλη δωρεά του καπετάνιου ήταν η ανακαίνιση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, έξω από την Κων/πολη, όπου έγιναν τα θυρανοίξια από τον Πατριάρχη. Υπέροχο ταξίδι στην Κούβα, όπου τον Νοέμβριο του 2003 ο Φιντέλ Κάστρο δώρισε μια εκκλησία στο Πατριαρχείο και κάλεσε τον Πατριάρχη να κάνουν μαζί τα εγκαίνια. Κατά τη Θεία Λειτουργία, μεταξύ των προσκεκλημένων ήτο και ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του Αννα-Μαρία. Ενα άλλο αξέχαστο παλαιό ταξίδι ήταν στην Ουρουγουάη.

Ο τότε πρέσβης της Ελλάδος στην Ουρουγουάη ήταν ο εκλεκτός μας φίλος κ. Αλέξανδρος Μηλιαρέσης, ο οποίος οργάνωσε μια πολιτιστική εβδομάδα. Καλεσμένους είχε ο καπετάν Τσάκος, το ζεύγος Αντώνη-Ελένης Σαμαράκη (κουμπάροι μας), τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο κ. Νίκο Καλογερά και τη σύζυγό του, το ζεύγος Γιάννη Καλαμήτση (δημοσιογράφο), εμένα και τη σύζυγό μου Βάσω.

Ο αείμνηστος Αντώνης Σαμαράκης μίλησε στο Κοινοβούλιο της Ουρουγουάης παρουσία μεγάλου αριθμού εκπροσώπων και του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας. Τη μετάφραση από τα ελληνικά στην τοπική γλώσσα έκανε η καθηγήτρια των ελληνικών και διευθύντρια του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Μαργαρίτα Lariera, όπου υπάρχει σχολή ελληνικών, και χιλιάδες Ουρουγουανοί όλων των ηλικιών μαθαίνουν τη γλώσσα μας.

Στο Μοντεβιδέο, ο καπετάν Τσάκος έχει το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Λατινικής Αμερικής, όπου εργάζονται πάρα πολλοί. Το πιο αξιοσημείωτο όμως ήταν η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μας κάλεσε ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σανγκουινέτι, τον οποίον ρώτησα στα γαλλικά εάν είχε συγγένεια με τον τότε υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Σανγκουινέτι και μου είπε: «Είναι εξάδελφός μου, διότι και εμένα η καταγωγή μου είναι από την Κορσική».

Το πιο ευχάριστο είναι που κατά την πρόποση που κάναμε με τον πρόεδρο, μας είπε: «Κύριοι, θέλω να εκφράσω, τώρα που είστε μαζί του, τις πιο θερμές ευχαριστίες μου εκ μέρους του λαού μου και εμού προσωπικά για την προσφορά του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου στη χώρα μου».

Φαντάζεστε την ευχαρίστηση και την υπερηφάνεια που αισθανθήκαμε όλοι μας ως Ελληνες και φίλοι του καπετάνιου.

Δημητρης Σκεπαρνιας, Γενεύη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή