Ο Γ. Θεοτοκάς για την Ορθοδοξία

Ο Γ. Θεοτοκάς για την Ορθοδοξία

Κύριε διευθυντά

Τα στοιχεία που καταγράφει η έρευνα του αμερικανικού Pew Research –υπεύθυνο και αξιόπιστο, που δημοσίευσε η «Καθημερινή» 30-10-2018– σχετική και με τη χριστιανική ορθόδοξη πίστη και το ελληνικό έθνος, είναι συντριπτικός κόλαφος σε όσους θέλουν «δίχως περίσκεψη, δίχως αιδώ» ενόψει και της τροποποιήσεως του Συντάγματος να εγκαταστήσουν στη χώρα μας ένα θρησκευτικά ουδέτερο κράτος. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει στον Θεό και το 76% ταυτίζει τον Ελληνισμό με τον ορθόδοξο χριστιανισμό. Πρωτοβουλίες και προτάσεις επομένως για ένα θρησκευτικά ουδέτερο κοσμικό κράτος «έρχονται σε αντίθεση και άρνηση με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που παραμένει πιστός στην ορθόδοξη πίστη του. Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι γιγάντια πνευματικά και ηθικά μεγέθη, ενιαία και αδιαίρετα, και κανένας άθεος μαρξισμός δεν μπορεί να τα διασπάσει και να τα διαιρέσει.

Η Ορθοδοξία –γράφει ο Γ. Θεοτοκάς, μέγιστος στοχαστής και διανοούμενος–είναι θρησκεία εθνική, συνυφασμένη ανεξίτηλα με τα ήθη του ελληνικού λαού και τον ομαδικό του χαρακτήρα. Η οργάνωσή της δημοκρατική, η γλώσσα της θερμή, η ηθική της ανθρώπινη, ταιριαστή με την ελληνική νοοτροπία.

Οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, ο Ευαγγελισμός, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, είναι κάθε χρόνο οι μεγάλες μέρες της Ελλάδος, οι ημέρες όπου το εθνικό σύνολο αισθάνεται περισσότερο από κάθε ώρα την ενότητά του, την αλληλεγγύη, την αμοιβαία αγάπη των μελών του.

(Γ. Θεοτοκάς, «Πνευματική πορεία», σελ. 152). Είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο –μακάρι να τον μιμηθούν και οι ημιμαθείς μαρξιστές– ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τώρα τελευταία διαβάζει Γ. Θεοτοκά.

Είναι άξιος συγχαρητηρίων ο διαπρεπής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος –ανιψιός του Γ. Θεοτοκά– που συγκέντρωσε το έργο του Γ. Θεοτοκά και το εξέδωσε σε ογκώδεις τόμους.

Είναι προσφορά στον πνευματικό πολιτισμό μας.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας», νομικός – συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή