Οι δανειστές, τα δισ. και το Εκκλησιαστικό

Οι δανειστές, τα δισ. και το Εκκλησιαστικό

Κύριε διευθυντά

Οι πρόσφατες παλινωδίες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με έχουν πάλι απογοητεύσει, έπειτα μάλιστα από την αδιανόητη παρέμβασή του και αποπομπή του υπουργού Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση. Αυθόρμητες και θερμές οι ευχαριστίες του στον κ. Τσίπρα κατά την ανακοίνωση της «ιστορικής συμφωνίας των 15 όρων», στις 6.11.2018, με την οποία ο πρωθυπουργός αναγνώριζε δημόσια και πανηγυρικά τη μεσαιωνική προίκα του δεσποτικού κατεστημένου. Πώς εξηγείται το «είπα – ξείπα» την επόμενη ημέρα; Ούτε είναι η πρώτη φορά που ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας εμφανίζεται, δημόσια, ως εξουσιαστικός ή και ανεύθυνος, σε εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα καταστάσεις, ακόμη και σε διεθνή φόρα.

Αναφερόμενος παλαιότερα στις έννοιες πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια είχε δηλώσει («Βήμα» 8.2.2009) «δεν με συγκινεί αυτό το σύνθημα»! Αλλά στην ανωτέρω «ιστορική συμφωνία» μίλησε πάλι για θρησκεία και πατρίδα, ταυτίζοντάς τα κατά βούληση.

Σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, στις 19.1.2012, είπε ότι «δεν νιώθει αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά μία τραγική τοκογλυφία από μέρους της» («Κ» 20.11.2012). Και την επόμενη ημέρα τόνιζε πάλι με έμφαση: «Εχουμε γίνει θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας»! («Κ» 21.11.2012).

Επισημαίνω σχετικώς ότι από την αρχή του πρώτου μνημονίου μέχρι τις 20.11.2012 η καταραμένη τρόικα μας είχε χορηγήσει 193,3 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο μόνο 2,1%. Τα διμερή δάνεια των εταίρων μας, 53 δισ. ευρώ, χορηγήθηκαν με επτά τοις χιλίοις (7‰), όταν π.χ. η δανείστρια Πορτογαλία πλήρωνε τότε στις αγορές 9-10%! Χώρια η διαγραφή χρέους 106 δισ. ευρώ με το «κούρεμα», που το πλήρωσαν κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες σε 47 χώρες. Μόνον έτσι αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία εκείνη την εξαιρετικά κρίσιμη –υπαρξιακή για τη χώρα– περίοδο!

Πάρα ταύτα, ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει παραλείψει και τον Μακρυγιάννη, τονίζοντας («Βήμα» 24.3.2011): «Αρχή και τέλος, παλαιόθεν και τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούν. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά…».

Υπάρχουν βέβαια και χειρότερες καταστάσεις με άλλους μητροπολίτες, στην επαρχία, όπου έχουν νεκραναστήσει τη σκοτεινή θεοκρατία του Μεσαίωνα.

Θλίβομαι, ειλικρινά, γιατί η Ελλάδα ακολουθεί πιστά την αυτοκαταστροφική πορεία του Βυζαντίου!

Γρηγόρης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, Απόφοιτος Ινστιτούτου Ε.D.I. της World Bank, Θρακομακεδόνες Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή