Αθώοι γέροντες ενώπιον αδιστάκτων

Αθώοι γέροντες ενώπιον αδιστάκτων

Εάν οι υπερήλικες γραίες της Κορίνθου διέθεταν καραμπίνα και μπορούσαν να πυροβολήσουν και εφόνευαν τα ανθρωπόμορφα τέρατα που τις βασάνισαν αγρίως μέχρι θανάτου, σήμερα θα ζούσαν, αλλά θα διώκονταν για αυτοδικία… Κι άντε ν’ αποδείκνυαν ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα… Κατά τους πολέμιους της αυτοπροστασίας θα έπρεπε να προηγηθεί ευγενής διάλογος… Ητοι: Καλά μου παιδιά, που μπήκατε παράνομα στην κρεβατοκάμαρά μου ενώ ξεκούραζα το βασανισμένο κορμί μου με τη βοήθεια συσκευής οξυγόνου, μήπως θα με σκοτώσετε αν δεν βρείτε τα λεφτά που δεν έχω; Κι αν οι ληστές της απαντούσαν, ναι θα σε σκοτώσουμε, τότε η απάντηση θα έπρεπε να ήταν: Καλά, περιμένετε να πάρω την καραμπίνα μου και να σας σκοτώσω εγώ… Κάπως έτσι αρθρογραφούν όσοι το παίζουν πολέμιοι της αυτοδικίας και αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικοί…» επικαλούμενοι τον κίνδυνο να μετατραπεί η κοινωνία σε βάρβαρη ζούγκλα, λες και δεν είναι ήδη, και μάλιστα στην πλέον βάρβαρη μορφή της.

Η εμπειρία διδάσκει ότι όταν ο ληστής μπαίνει στο σπίτι σου, είναι αποφασισμένος να φθάσει ως τον φόνο. Επειδή η πολιτεία αποδείχθηκε ανίκανη να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών της, επιβάλλεται η αλλαγή του νόμου περί αυτοδικίας. Αν ο ληστής γνωρίζει ότι με το πρώτο «κλικ» θα πυροβοληθεί, θα το σκεφθεί πολύ να κάμει διάρρηξη. Το μέτρο θα σώσει ζωές και θυμάτων και ληστών. Δεν είναι, εν τω άμα, περίεργο και πρωτοφανές; Και κατά το κοινώς λεγόμενο, στο κάτω κάτω της γραφής, δεν θα ήταν προτιμότερο να είχε απαλλαγεί η κοινωνία απ’ αυτούς τους αδίστακτους εγκληματίες, που ποιος ξέρει πόσους άλλους θα βασανίσουν μέχρι θανάτου έως ότου συλληφθούν; Ποια υγιής κοινωνική συνείδηση, πλην της ισχυούσης, αλλά ξεπερασμένης από τη σκληρή πραγματικότητα, νομοθεσίας, θα καταδίκαζε τις μακαρίτισσες πλέον γραίες αν είχαν προλάβει εκείνες τους εκτελεστές τους; Η νομοθεσία περί αυτοδικίας, όπως κι εκείνη περί πλαστογραφίας που έστειλε στη φυλακή την καθαρίστρια «Γιάννα Αηγιάννα» επιβάλλεται να αναθεωρηθούν.

Παναγιωτης Καρακατσουλης, Ομότ. καθηγ. του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή