Η διοργάνωση μιας «καυτής πατάτας»

Η διοργάνωση μιας «καυτής πατάτας»

Κύριε διευθυντά

«Καυτή ολυμπιακή πατάτα» διαβάσαμε στην «Καθημερινή» στις 24 Νοεμβρίου. Οι μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες χωρίς οικονομικά προβλήματα, αρνούνται να αναλάβουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω του μεγάλου κόστους.

Η Αθήνα έχει πικρή εμπειρία από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών το 2004. Μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής των ολυμπιακών έργων, ψήφιση ειδικών νόμων από τη Βουλή για εκτέλεση των έργων κατά παρέκκλιση-εξαίρεση από τη διαδικασία των δημοσίων έργων, υπέρβαση προϋπολογισμού κατά 300%, άγνωστο το τελικό κόστος των έργων, μη καταλογισμός ευθυνών.

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων επιβάρυνε δυσανάλογα τη χώρα μας και αποτελεί ασφαλώς μια από τις αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης, λίγα χρόνια αργότερα.

Οπως θυμόμαστε, για να γίνει ανεκτή από τους πολίτες η τεράστια δαπάνη, είχε τότε διαφημισθεί η «μεταολυμπιακή χρήση» των δεκάδων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ποια είναι η χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του 2004 σήμερα, το γνωρίζουμε όλοι μας. Αρκεί μια επίσκεψη στο Φάληρο, στον Σχινιά, στο Αλσος Βεΐκου, στο Μαρκόπουλο και όπου αλλού υπάρχουν ολυμπιακά έργα. Ούτε το εμβληματικό Ολυμπιακό Στάδιο δεν χρησιμοποιείται για αγώνες στίβου, αφού ακόμη και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου διεξάγεται σε στάδια της περιφέρειας.

Το Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι χρησιμοποιείται σήμερα από δύο ομάδες, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, για ποδόσφαιρο, αν και δεν προσφέρεται γι’ αυτό το άθλημα (υπενθυμίζω ότι τα ολυμπιακά στάδια του Μονάχου και του Αμστερνταμ χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα ως έδρα των ομάδων Μπάγερν και Αγιαξ, αλλά σύντομα εγκαταλήφθηκαν).

Το συμπέρασμα είναι απλό: οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, λόγω μεγέθους και προδιαγραφών, προορίζονται μόνο για Ολυμπιακούς Αγώνες ή για Παγκόσμια Πρωταθλήματα, είναι δηλαδή εγκαταστάσεις «μιας χρήσης». Με αυτά τα δεδομένα και με αφορμή την άρνηση πολλών μεγαλουπόλεων να αναλάβουν τη διοργάνωση, επανέρχεται στην επικαιρότητα η παλιά πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για «μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα». Επειδή όμως μπορεί να υπάρξουν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις, η πρόταση μπορεί να τροποποιηθεί: «Κάθε δεύτερη Ολυμπιάδα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα». Ετσι θα μπορέσουμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2004 και να επωφεληθούμε από τη θετική προβολή της χώρας μας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ελπίζω η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να ασχοληθεί με την παρούσα πρόταση.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης, Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή