Συμβούλιο «σοφών» υπεράνω κομμάτων

Συμβούλιο «σοφών» υπεράνω κομμάτων

Κύριε διευθυντά

Τα περισσότερα ισχυρά και σύγχρονα κράτη λειτουργούν, σε θέματα μεγάλης εθνικής σημασίας, εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι η χώρα μας. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για τη μακροπρόθεσμη πορεία της.

Είναι γνωστό ότι η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση αποφασίζει, νομοθετώντας, χωρίς να συμβουλεύεται κάποιο ανεξάρτητο θεσμικό όργανο. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει μία σταθερή και μακροπρόθεσμη πολιτική. Μόλις αλλάξουν οι κυβερνήσεις ακόμη και οι υπουργοί, αλλάζουν σχεδόν όλες οι προηγούμενες πολιτικές.

Για να βελτιωθεί αυτή η υπάρχουσα πολιτική κατάσταση, επιβάλλεται να θεσπιστούν άμεσα κανόνες που να αφορούν τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας και δη των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας, Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας. Τα συγκεκριμένα υπουργεία, πριν σχεδιάσουν και νομοθετήσουν, μέσω της Βουλής να έχουν λάβει την έγκυρη γνώμη ενός ανεξάρτητου θεσμοθετημένου οργάνου. Αυτό το όργανο θα μπορούσε να είναι μόνιμο, υπερκομματικό και οι αποφάσεις του να έχουν διαχρονική ισχύ. Να λειτουργεί συντεταγμένα, να έχει εσωτερικό κανονισμό και να υπάρχει ιεραρχία. Οι γνωμοδοτήσεις του να είναι κατά το πλείστον συμβουλευτικές προς τις κυβερνήσεις και ίσως λόγω του αυξημένου κύρους του οργάνου να γίνονται σεβαστές. Το συλλογικό αυτό όργανο – Εθνικό Συμβούλιο, να απαρτίζεται από άτομα με υψηλό επιστημονικό κύρος, από τους διετελέσαντες πρωθυπουργούς, υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών, Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας. Επίσης, να δύνανται να συμμετέχουν οι διατελέσαντες αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, καθώς επίσης και οι πρώην διοικητές των κεντρικών τραπεζών. Επιπρόσθετα δε, να συμμετέχουν ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη των ως άνω υπουργείων, όπως οι γενικοί διευθυντές, οι οποίοι έχουν πολύτιμη συσσωρευμένη εμπειρία στο αντικείμενό τους.

Τέτοιο όργανο έχουν εδώ και πολλά χρόνια το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, ακόμη και η Τουρκία. Είναι το λεγόμενο Εθνικό τους Συμβούλιο. Δεν προχωρούν σε αποφάσεις οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών αν δεν λάβουν υπ’ όψιν τους τις θέσεις αυτού του Συμβουλίου.

Παντελης Μαυραγανης, Οικονομολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή