Οι στοχεύσεις της γείτονος

Οι στοχεύσεις της γείτονος

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Βασίλης Νέδος, μέχρι σήμερα, «ενημερώνει» επιμελώς τους αναγνώστες της εφημερίδας σας, χωρίς κανένα σχόλιο που να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι απευθύνεται σε Ελληνες αναγνώστες που τρέφουν, μάλλον, θετικά συναισθήματα για την πατρίδα τους, για το τι επιθυμεί η Τουρκία έναντι(ον) της Ελλάδος, ποιοι είναι οι λόγοι που (όχι αιτιολογούν αλλά) δικαιολογούν την Τουρκία να έχει αυτούς τους στόχους στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο κ.ο.κ., και ως εκ τούτου να προκύπτει ότι πρέπει να δείξουμε κατανόηση στις επιδιώξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε πρόσφατο σχόλιό του (τιτλοφορείται «Μεταφράζοντας την Τουρκία») και περί το τέλος του κειμένου του, ο κ. Νέδος απεριφράστως και ευθύτατα γράφει «Απαιτείται κατανόηση της Τουρκίας».

Υπενθυμίζω ότι την έγκριτη εφημερίδα σας τη διαβάζουν και οι εδώ ξένες πρεσβείες, οι οποίες, ίσως, να διερωτώνται εάν υφίσταται στην Τουρκία, κατ’ αμοιβαιότητα, Τούρκος δημοσιογράφος ο οποίος, αρθρογραφώντας, σε έγκριτη τουρκική εφημερίδα, να προσπαθεί να διοχετεύσει, στην τουρκική κοινή γνώμη, απόψεις που να διαμορφώνουν θετικά συναισθήματα υπέρ της Ελλάδος.

Βασιλειος Ν. Εικοσιπενταρχος, Πρέσβης επ.τ.

Απάντηση

Αξιότιμε κ. Εικοσιπένταρχε, ανέγνωσα αρκετές φορές την επιστολή σας προκειμένου να καταλάβω αν «αιτιολογώ» καθ’ οιονδήποτε τρόπο την τουρκική αναθεωρητική συμπεριφορά και επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει σε κανένα σημείο. Κάνετε χρήση μιας φράσης, αποκόπτοντάς την νοηματικά από το υπόλοιπο κείμενο, προκειμένου να αιτιολογήσετε το ύφος της επιστολής σας, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε απολύτως καμία περίπτωση στη συλλογιστική και το νόημα του άρθρου. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει ως κύριο θέμα τις πιθανές επιπτώσεις που έχει η σταδιακή απαγκίστρωση ή αλλαγή της στρατηγικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Εκτιμώ, εν ολίγοις, ότι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε και τη μεταβαλλόμενη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτά προσπάθησα να περιγράψω. Ωστόσο, εκτιμώ ότι ένας διπλωμάτης με εμπειρία και διακρίσεις, όπως εσείς, μπορεί να εντοπίσει bona fide, αν ένα μετριοπαθές ή ένα κραυγαλέο κείμενο είναι πιο χρήσιμο για όσους έχουν γνήσιο και όχι υποκριτικό ενδιαφέρον για τις εθνικές υποθέσεις.

Βασίλης Νέδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή