Πολιτική, αριθμητική και η εκλογή του 1985

Πολιτική, αριθμητική και η εκλογή του 1985

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τις ασκήσεις αριθμητικής που γίνονται αυτές τις μέρες σχετικά με την έγκριση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, σκέφθηκα να αναφερθώ σε παρόμοια περιστατικά που έλαβαν χώρα με αφορμή την  εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 1985.

Ως γνωστόν, ο Κ. Καραμανλής χολωθείς που δεν τον πρότεινε το ΠΑΣΟΚ για επανεκλογή, όπως του είχαν υποσχεθεί,  παραιτήθηκε –δεν μου άρεσε αυτό– και τον αντικατέστησε ο πρόεδρος της Βουλής Αλευράς. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Στις ψηφοφορίες της Βουλής το αποτέλεσμα ήταν: 1η ψηφοφορία 180 για Σαρτζετάκη με 2 λευκά. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αμέσως αντέδρασε.  «Η ψήφος του Αλευρά δεν μετράει. Σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα βουλευτή.» Στη 2η ψηφοφορία 182 για Σαρτζετάκη, κανένα λευκό. Στην  3η και τελική  ψηφοφορία πάλι 180 για Σαρτζετάκη  και πάλι 2 λευκά. Ο Μητσοτάκης χαλούσε τον κόσμο. Τι θα κάνετε, κύριε Πρόεδρε, αν κερδίσετε τις εκλογές; Θα καθαιρέσετε τον Σαρτζετάκη; Ε, όχι αυτό δεν μπορούμε να το κάνομε, αλλά επειδή είναι τίμιος άνθρωπος, θα το καταλάβει και μόνος του και θα παραιτηθεί μόνος του.  Και μετά φτου κι απ΄ την αρχή!!!

Με έτρωγε πάντα η περιέργεια,  ποιοι  να  ήταν οι βουλευτές των 2 λευκών (τότε η ψηφοφορία ήταν μυστική.) Γνώριζα την πηγή που σίγουρα το ήξερε, αλλά δεν τολμούσα να τον ρωτήσω. Κάποια στιγμή το 1987, επωφεληθείς από μια ιδιαίτερη σύσφιγξη των σχέσεών μου και της υποχρεώσεώς του για μια σοβαρή εξυπηρέτηση που του έκανα, του είπα: Μπορείς να βγάλεις την υποχρέωση λύνοντάς μου μία απορία: Γνωρίζουν ο Μένιος και ο Ανδρέας ποιοι έριξαν τα λευκά; Αμφιβάλλεις; μου απάντησε.  Ασφαλώς και το γνωρίζουν αφού ήταν βαλτοί. Ηταν μια παγίδα και ο Μητσοτάκης δεν το αντελήφθη, όταν τσίμπησε το δόλωμα. Σκοπός ήταν να προκαλέσουν την αμφισβήτηση της Ν.Δ., να δημιουργήσουν την αμφιβολία, να κερδίσουν ψηφοφόρους που απεχθάνονταν τις ανωμαλίες των νέων εκλογών. Ο ίδιος μου είπε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργούσαν οι δηλώσεις Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1985. Ο πληροφοριοδότης μου σκοτώθηκε ένα χρόνο αργότερα σε τροχαίο. Με άνωθεν εντολή δεν έγινε νεκροψία.

Αυτά είναι τα ψιλά γράμματα της ιστορίας.

Δρ Δημητριος Γ. Καστρινακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή