H Εχιδνα για τα μποφόρ, ο Κέρβερος για τα χιόνια και προσοχή στους Εκατόγχειρες…

H Εχιδνα για τα μποφόρ, ο Κέρβερος για τα χιόνια και προσοχή στους Εκατόγχειρες…

Κύριε διευθυντά

Είναι γνωστό ότι διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οργανισμοί για διευκόλυνση της παρακολούθησης της πορείας τους «βαπτίζουν» με ονόματα προσώπων τις καταιγίδες και άλλα έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα που πλήττουν περιοχές του πλανήτη, κυρίως στους ωκεανούς Ατλαντικό, Ειρηνικό και Ινδικό.

Δεχόμενοι ότι είναι χρήσιμη και στη χώρα μας η ονοματοδοσία των έντονων καιρικών φαινομένων, ο προβληματισμός αφορά το κατά πόσον ονόματα, όπως Αριάδνη, Δαίδαλος, Ζήνων, Πηνελόπη και Σοφία, θα πρέπει να συνδέονται με καταστρεπτικά μετεωρολογικά φαινόμενα. Δεν γνωρίζω τη μεθοδολογία των διεθνών και των εθνικών φορέων για την κατάρτιση του προβλεπόμενου καταλόγου ονομάτων (κατά το δυνατόν, ένα όνομα για κάθε γράμμα του λατινικού αλφαβήτου, για κάθε χρόνο σε βάθος εξαετίας) προς επιλογή με τη σειρά για την ονοματοδοσία, αλλά η χώρα μας διαθέτει μία πολύ μεγάλη δεξαμενή άντλησης ονομάτων. Το συναρπαστικότερο «παραμύθι» βρίθει, μεταξύ άλλων, από βία, τρόμο, δολοφονίες και αίμα με δράστες, κατά κανόνα, τέρατα ή κακόβουλα πρόσωπα, το όνομα των οποίων θα ήταν συμβατό με ένα έντονο μετεωρολογικό φαινόμενο. Οι «κακοί» της ελληνικής μυθολογίας είναι τόσο πολυπληθείς που μπορούν να καλύψουν σε μεγάλο ποσοστό τις απαιτήσεις για την ονοματοδοσία των φαινομένων της ευρύτερης περιοχής της χώρας μας.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ή όποιος άλλος «νονός», που ήδη κάνει χρήση μυθολογικών ονομάτων, με μια απλή ολιγόωρη ανάγνωση της Θεογονίας του Ησιόδου και της Βιβλιοθήκης του Απολλόδωρου θα διαπιστώσει ότι από αυτά μπορεί να αντληθούν ονόματα πιο δόκιμα από τα Σοφία και Πηνελόπη.

Με βάση τα ονόματα μυθικών τεράτων [Αρπυιες, Γίγαντες (Κύκλωπες, Εκατόγχειρες κ.ά.), Γοργόνες, Γραίες, Εχιδνα, Κέρβερος, Σειρήνες, Σκύλλα, Χάρυβδη, Χίμαιρα] και τη μικρή συνεισφορά από τις 49 (φόνισσες) Δαναΐδες μόνο τα Ζ (αν ο Ζευς θεωρηθεί απορριπτέος), Ξ και Ψ δεν καλύπτονται, όπως και σε αρκετές περιπτώσεις η περί εξαετίας απαίτηση. Ουδέν τέλειο, όπως άλλωστε και οι αντίστοιχοι κατάλογοι για πολλές περιοχές του πλανήτη (τα κενά συνήθως αφορούν τα γράμματα Q, U, X, Y και Ζ). Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ευκαιρία να γίνει ευρύτερα γνωστό, εντός και εκτός χώρας, ότι η ελληνική μυθολογία δεν περιλαμβάνει μόνο το Δωδεκάθεο, τον Ηρακλή, τον Θησέα και τον Ιάσονα, αλλά και πολλούς άλλους, όπως τον Τυφώνα, καλή ώρα.

Δημ. Χατζηδάκης, Δρ Χημικός Μηχανικός, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή