Για τρεις σπουδαίους πνευματοφόρους φίλους

Για τρεις σπουδαίους πνευματοφόρους φίλους

Κύριε διευθυντά

Συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από την πρώτη ανοιξιάτικη μέρα, την 1.3.1997, που έφυγε από τη ζωή ο αγαπητός φίλος Χρήστος Μαλεβίτσης. Λυρικός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος, με 32 βιβλία και πλήθος δημοσιευμάτων του, και υπέροχος άνθρωπος. Συμφοιτητές στην Ανωτάτη Εμπορική (ΑΣΟΕΕ), μαζί με τον Κώστα Βούλγαρη και τον Τρύφωνα Σιέμπο, ξεροσταλιάζαμε στην Πατησίων από τις επτά το πρωί μέχρι τις οκτώ που άνοιγε η μεγάλη σιδερόπορτα, για να πιάσουμε δεύτερη ουρά στη βιβλιοθήκη της Σχολής.

Πληρώναμε δίδακτρα, τα βιβλία ήταν ακριβά και οι καθηγητές διέθεταν μόνο 10-15 τόμους στη βιβλιοθήκη. Κάναμε παρέα στο μεσημεριανό συσσίτιο και τις συχνά κενές ώρες –κυρίως λόγω έλλειψης συντονισμού στα «ωρολόγια προγράμματα»– τις περνούσαμε στη βιβλιοθήκη ή στο κοντινό πάρκο. Προβληματισμοί, ανησυχίες και ατέλειωτες συζητήσεις σε θέματα υπαρξιακά, παιδείας, ιστορικά, οικονομικά, πολιτιστικά, εθνικά, οικουμενικά.

Ο Κώστας Βούλγαρης εργάσθηκε στην «Καθημερινή», ως σχολιογράφος «Ο Παρατηρητής» με τη στήλη του «Επισημάνσεις», την περίοδο 1989-1996. Βλπ. Εκδοσή του «Επισημάνσεις», Κάκτος, 1997. Τακτικός συνεργάτης της «Καθημερινής» και ο Χρήστος Μαλεβίτσης, την περίοδο 1987-1997, με τη στήλη του «Ανθρωποι και Ιδέες». Πολλά από τα πολύ αξιόλογα δοκίμιά του έχουν περιληφθεί στα βιβλία του που έχει εκδώσει, επάξια, ο «Σύνδεσμος Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση».

Διατήρησα φιλικές σχέσεις και με τους τρεις, αλησμόνητους φίλους, μέχρι τον θάνατό τους. Με τον Χρήστο Μαλεβίτση μάλιστα είχαμε και οικογενειακές σχέσεις, γιατί η σύζυγός του Κική υπηρετούσε στη διοίκηση της ΕΤΕ, όπως και η δική μου. Είχαμε επίσης κοινό δεσμό με την οικογένεια του Τρύφωνα Σιέμπου, εξαίρετου ανθρώπου και δικηγόρου-φοροτεχνικού.

Θανόντες και οι τρεις αγαπητοί, πνευματοφόροι φίλοι. Λίγα τα λόγια στην άσβεστη μνήμη τους. Σπάνια η υψηλή διανόηση του Χρήστου Μαλεβίτση και ανεκτίμητη η προσφορά του στη φιλοσοφική σκέψη και την κοινωνία.

Γρηγορης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, απόφοιτος Ινστιτούτου Ε.D.I. της World Bank Θρακομακεδόνες Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή