Σκέψεις και απορίες για το άγαλμα

Σκέψεις και απορίες για το άγαλμα

Κύριε διευθυντά

Το φαινόμενο των μετακινήσεων βουλευτών από κόμμα σε κόμμα στερείται κάθε ίχνος πολιτισμένης συμπεριφοράς ανθρώπου και αποτελεί κάκιστο παράδειγμα για τα μέλη της κοινωνίας. Είναι δε προϊόν διαπλοκής.  Οι εκλογές πλησιάζουν και οι πολιτικοί φροντίζουν για την ανανέωση της θητείας τους, ενώ τα κόμματα, που τους υποδέχονται, στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στη διεύρυνση της εκλογικής τους πελατείας. Κι αυτός ο στόχος λειτουργεί διαχρονικά και είναι οικουμενικός!

Το φαινόμενο αυτό υφίσταται λόγω της επαγγελματοποίησης της πολιτικής.  Το σύνταγμα και οι νόμοι όχι μόνο το προβλέπουν αλλά και το προωθούν διά της κατά συνείδηση προβλεπόμενης συμπεριφοράς για τον επαγγελματία πολιτικό εντός και εκτός Βουλής. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει, κατά τον Φρόιντ, ο περιοριστικός παράγοντας στη φύση του ανθρώπου που προκύπτει ως αποτέλεσμα πολιτισμένης στάσης ζωής, την οποία διασφαλίζει μόνο μια υγιώς λειτουργούσα δημοκρατία. Ο επαγγελματισμός της πολιτικής και το φαινόμενο μετακινήσεων επαγγελματιών πολιτικών συμβιώνουν με στόχο το προσωπικό συμφέρον. Αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει όσο το πλαίσιο, μέσα στο οποίο το πολιτικό σύστημα είναι δομημένο, παραμένει το ίδιο. Οπως είπε ο Αϊνστάιν: το να επιμένεις να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να αναμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα είναι ηλίθιο.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραστικά εάν ο επαγγελματισμός στην πολιτική καταργηθεί. Τρόπος υπάρχει και μάλιστα χωρίς πολλές θεσμικές αλλαγές. Στο βιβλίο: «Θεραπεία για τις δημοκρατίες που πεθαίνουν», Εκδόσεις Κάκτος, αναπτύσσεται ο τρόπος. Γι’ αυτή την αλλαγή προτείνεται ένα κομματικό καταστατικό που αποτελείται από δύο μέρη. Το ένα καταργεί τον επαγγελματισμό και το άλλο σχετίζεται με το ιδεολογικό στίγμα του κάθε κόμματος.

Η δημοκρατία έχει ανάγκη από επαγγελματίες όχι της πολιτικής αλλά της παραγωγής που εξασφαλίζουν μαζί με τους εργαζομένους την επιβίωση κάθε κοινωνίας καθώς και την ανανέωση και αναβάθμιση της ποιότητας του επιπέδου διαβίωσης, την οποία οι νέου τύπου πολιτικοί με τις αποφάσεις τους θα ορίζουν.

Θεοδωρος Σταθης, πρώην υπουργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή