Επιφυλάξεις του ΟΗΕ για την ιατρική κάνναβη

Επιφυλάξεις του ΟΗΕ για την ιατρική κάνναβη

Κύριε διευθυντά

Σε προηγούμενη επιστολή μου (15/1/2019) ανέφερα μεταξύ άλλων: «Τελευταία ακούμε διοργάνωση ημερίδων, εκθέσεων άλλα και χορήγηση αδειών καλλιέργειας/εμπορίας ιατρικής κάνναβης (Ι.Κ.)». Είναι γνωστό ότι η πληθώρα των  υπερεκτιμημένων θεραπευτικών ιδιοτήτων της Ι.Κ.  οφείλεται σε πάνω από 500 συγχορηγούμενα κανναβινοειδή κ.ά. (ανάμεσά τους και η εξαρτησιογόνος THC). Από την άλλη, οι επιστημονικά πιστοποιημένες τοξικότητες/αλληλεπιδράσεις της  (π.χ. χρόνιες βλάβες στο νευρικό, καρδιοαναπνευστικό, ανοσοποιητικό και γεννητικό σύστημα) έχουν αδικαιολόγητα υποτιμηθεί. Επιπροσθέτως, επειδή το φυτικό προϊόν και όχι ένα αυτοτελές σκεύασμα, στερείται συχνά τιτλοποίησης (περιεκτικότητα CBD/THC), η αυστηρή εφαρμογή του Ν.Δ. 4523/18 θα πρέπει να διασφαλίζει:

• Τον κρατικό φορέα που θα διενεργεί τακτικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια, καλλιέργειας και διακίνησης της Ι.Κ.

• Συνεχείς κλινικές παρεμβατικές μελέτες και συνταγογράφηση/χορήγηση της Ι.Κ. μέσω κρατικών νοσοκομείων.

• Επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις εταιρείες  Ι.Κ. που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, η πολυδιαφημιζόμενη Ι.Κ. θα εξελιχθεί, πολύ σύντομα,  σε ένα ανεξέλεγκτο «μπούμερανγκ»!

Σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» (6/3/2019) τονίζεται ότι «στη φετινή έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή για τον έλεγχο ναρκωτικών του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα κανναβινοειδή εφόσον δεν ελέγχονται επαρκώς από το κράτος, και υπό ιατρική παρακολούθηση, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού αποδυναμώνεται η ακούσια ενθάρρυνση και οι κίνδυνοι διακίνησης ναρκωτικών μέσα και γύρω από τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης».

Τι πιο επίσημο να ειπωθεί, ώστε η χρήση της Ι.Κ. να επανεξεταστεί μόνο στη βάση του δημοσίου συμφέροντος και όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

Γεωργιος-Αλβερτος Καρικας, Ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας, Πειραιάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή