Παιδεία: ρεσιτάλ αντισυναίνεσης

Παιδεία: ρεσιτάλ αντισυναίνεσης

Κύριε διευθυντά

Παρακολουθώντας το ρεπορτάζ του αξιόλογου δημοσιογράφου Απόστολου Λακασά για τα τεκταινόμενα από τον υπουργό Παιδείας Κων. Γαβρόγλου, σχετικά με την τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μένω κατάπληκτος:

Θα αναφερθώ σε μερικά από αυτά, όπως τα περιγράφει ο δημοσιογράφος σας:

1ον) Θέλει να «πανεπιστημιοποιηθούν» τα ΤΕΙ. Φυσικά τα πανεπιστήμια αντιδρούν, όπως το ΕΜΠ και η Πολυτεχνική Σχολή Πατρών.

2ον) Θέλει την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος αντιδρά έντονα.

3ον) Θέλει να ιδρύσει νέα τμήματα Ψυχολογίας στα πανεπιστήμια. Οι πρόεδροι των τμημάτων αντιδρούν έντονα.

4ον) Θέλει να δημιουργήσει νέες πολυτεχνικές σχολές. Τα πολυτεχνεία αντιδρούν έντονα, διότι όπως λέγουν έχουν πληθώρα μηχανικών.

5ον) Θέλει να παρέμβει στη Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από εκεί έχουμε ισχυρή αντίδραση.

6ον) Θέλει να αλλάξει τον τρόπο επιλογής διδακτικού προσωπικού στα πρότυπα σχολεία της χώρας. Οι γονείς αντιδρούν έντονα για τα παιδιά τους με υπογραφές.

7ον) Με τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ κατόρθωσε να δημιουργήσει πάνω από 100 νέα τμήματα πανεπιστημίων, παρά την έντονη αντίδραση των πανεπιστημίων.

8ον) Τα πάνω από τα 100 τμήματα πανεπιστημίων (μετεξέλιξη των ΤΕΙ) θα κληθούν να δηλώσουν οι φετινοί υποψήφιοι, χωρίς να γνωρίζουν το πλήρες πρόγραμμα αυτών και τους καθηγητές δηλ. καθηγητές των πρώην ΤΕΙ.

9ον) Θέλει να παρέμβει στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και να το αποσπάσει από την Ακαδημία.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Μετά την ψήφιση του νόμου χρειάζεται και ένας μεγάλος αριθμός υπουργικών αποφάσεων – περίπου 17 αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως πανεπιστημιακός της Νομικής Αθηνών τι λέγει; Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Δεν γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι ο χρόνος των εκλογών μικραίνει;

Το θέμα της Παιδείας στην Ελλάδα λύεται μόνο με μεγάλη προσοχή και συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας.

Ιωαννης Θ. Χαϊνης, ομ. καθηγητής Ε.Μ.Πολυτεχνείου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή