Περί κρεμάλας και αφροδισίων

Περί κρεμάλας και αφροδισίων

Κύριε διευθυντά

Για όσους γνωρίζουν παγκόσμια πολιτική ιστορία το αγγλικό Κοινοβούλιο –ιδίως στους παλαιούς χρόνους– υπήρξε ένα από τα ποιοτικότερα πολιτικά και πνευματικά κοινοβούλια του κόσμου. Ανέδειξε εμβληματικές, διάσημες πολιτικές προσωπικότητες, έγιναν σ’ αυτό πολιτικοί διάλογοι υψηλού επιπέδου.

Δεν έλειψαν όμως και από αυτό το Κοινοβούλιο οι προσωπικές αντιδικίες στις οποίες όμως ήταν βασικό στοιχείο το πνεύμα, το ευφυολόγημα και όχι οι ύβρεις και οι συκοφαντίες. Εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα του αγγλικού Κοινοβουλίου υπήρξε ο Βενιαμίν Ντισραέλι που το 1867 προτείνει μεταρρυθμίσεις και τον αποκαλούν απόστολο «του νέου τορισμού».

Ηταν πνευματικά καλλιεργημένος, με μεγάλη πολιτική παιδεία, ευφυής και πνευματώδης.

Το 1867 ο Γλάδστων σε μια συνεδρίαση του αγγλικού Κοινοβουλίου είπε στον Ντισραέλι σκωπτικά και υπαινικτικά: «Εσείς, κύριε, θα πάτε ή από κρεμάλα ή από… αφροδίσιο νόσημα». Και ο Ντισραέλι με ετοιμότητα ευφυούς και πνευματώδους λόγου, απαντά. «Ναι, κύριε, εάν ασπασθώ τις ιδέες σας θα πάω από κρεμάλα, εάν όμως ασπασθώ τη φιλενάδα σας θα πάω από αφροδίσιο νόσημα»!

Θαυμάσια βιογραφία του Ντισραέλι έχει γράψει ο Αντρέ Μορουά, η οποία κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τις εκδόσεις Γκοβόστη, σε μετάφραση και αξιόλογα σχόλια του Γιώργου Πράτσικα, το 1946. Είναι από το ένα μέρος απολαυστικό και από το άλλο απογοητευτικό να διαβάζεις σήμερα βιογραφίες μεγάλων πολιτικών ανδρών, να βλέπεις τα μεγάλα πολιτικά πνευματικά αναστήματα, που κυβερνούσαν τότε τον κόσμο και τις ασημαντότητες που κυβερνούν τώρα.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας», Νομικός συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή