Ασφάλεια του πολίτη και εθνική ασφάλεια

Ασφάλεια του πολίτη και εθνική ασφάλεια

Κύριε διευθυντά

Στην έρευνά σας για την τραγωδία στο Μάτι, σε συνομιλίες με το Συντονιστικό Κέντρο, ακούσαμε μεταξύ άλλων κάποιον υπεύθυνο να λέει, όταν εζητούντο εναέρια μέσα, «άρα είμαστε γυμνοί τώρα, δεν υπάρχει τίποτα… ντιπ – ντιπ ξεβράκωτοι», και αλλού: «Δεν έχουμε μέσα να στείλουμε». Αυτό βέβαια απεδείχθη εκ του τραγικού αποτελέσματος της εκατόμβης θυμάτων των πολλών βαρέων εγκαυματιών και των χαμένων περιουσιών!

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι γιατί η κυβέρνηση εξέθεσε, με τις ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα εδάφους και αέρος, σε κίνδυνο τους πολίτες, τους οποίους έχει δώσει όρκο να προστατεύει;

Μετά όμως την τραγωδία αυτή, ενόψει της νέας θερινής περιόδου, δεν θα έπρεπε να ενημερώσει η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό για το αν έχει φροντίσει να αγοραστούν ή να ενοικιαστούν πυροσβεστικά μέσα ώστε να αποφευχθεί νέα τραγωδία; Οταν ήμουν διοικητής εις το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, χωρίς να μου το ζητήσει κάποιος, εξέδιδα κάθε μήνα ένα δελτίο και ενημέρωνα το προσωπικό του νοσοκομείου για τις προμήθειες νέων ιατρικών μηχανημάτων, τις ανακαινίσεις κλινικών και τις προσλήψεις προσωπικού. Δεν θα έπρεπε, κατά παρόμοιο τρόπο, και η κυβέρνηση να ενημερώνει τον ελληνικό λαό, σε τακτά διαστήματα, τουλάχιστον όσον αφορά τα πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν την ασφάλεια του πολίτη, τα Σώματα Ασφαλείας, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το Λιμενικό; Διότι είναι κοινό μυστικό τα τελευταία χρόνια ότι οι πολίτες νιώθουν ότι δεν είναι επαρκώς προστατευμένοι.

Αλλά και από ψηφοθηρικής πλευράς αν το έβλεπαν, αφού πολλά θυσιάζονται στον βωμό της, θα έπρεπε να σκεφθούν ότι ο Ελληνας, αν νιώθει ανασφαλής, δεν πρόκειται να ψηφίσει την κυβέρνηση!

Το βασικό πρόβλημα στις δημόσιες δαπάνες είναι η ιεράρχησή τους, θέμα στο οποίο χωλαίνουμε υπερβολικά. Εάν ερωτώντο οι Ελληνες αν προτιμούν οικονομικές παροχές ή προμήθεια μέσων προστασίας του πολίτη, με το μυαλό στο Μάτι είμαι βέβαιος ότι θα επέλεγαν το δεύτερο.

Σε ευρωπαικές χώρες, μετά μία τραγωδία, ο αρμόδιος υπουργός από ευαισθησία παραιτείται αμέσως. Στη δική μας περίπτωση, που επανελήφθη μετά τους θανάτους στη Μάνδρα, φθάσαμε στο άλλο άκρο, χωρίς να είμαι σε θέση να σταθμίσω τις τυχόν ευθύνες της κ. Δούρου, να έχουμε νέα υποψηφιότητά της.

Τέλος, η μακρά προεκλογική περίοδος, αφού ο κ. Τσίπρας δεν απεφάσισε τετραπλές κάλπες, με προβληματίζει αφάνταστα, τόσο από πλευράς εθνικής οικονομίας όσο και κυρίως από πλευράς εθνικής ασφαλείας, αφού μια κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως θα φανεί μετά την ψήφο των ευρωεκλογών, αν επαληθευθούν οι σφυγμομετρήσεις όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων, και με διχασμένο τον πολιτικό κόσμο, θα είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση και πρόσφορο έδαφος για τους Τούρκους, που δεν κρύβουν τις επιδιώξεις τους.

Αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα, και αν, ο μη γένοιτο, επαληθευθούν οι ανησυχίες μου, θα πρόκειται για μεγάλη εθνική προδοσία με ευθύνη του κ. Τσίπρα.

ΥΓ.: Εκτός της ζημίας για την εθνική οικονομία της πτωχευμένης χώρας μας από την παράλυση που προκαλεί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, θα έχουμε και το κόστος νέας εκλογικής αναμετρήσεως.

Δημητρης Βανδωρος, Τέως διοικητής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή