Παρακαλώ (ορισμένοι) άνδρες, μην κλαίτε

Παρακαλώ (ορισμένοι) άνδρες, μην κλαίτε

Κύριε διευθυντά

Με την επιδέξια γραφίδα του ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος και με τον δανεισμένο τίτλο «Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε» επιδόθηκε στη στήλη του (18/5) στη, συχνή εκ μέρους του, επίθεση στην προσπάθεια ξεπεράσματος της ιστορικής απουσίας των γυναικών από την πολιτική ζωή. Προφανώς η κ. Δούρου κρίνεται για τα πεπραγμένα της, όπως και η κ. Μπακογιάννη και η κ. Γεννηματά κ.ά. Για να βρεθούν γυναίκες στη θέση να κρίνονται μεσολάβησαν χιλιετίες που κρίνονταν μόνο για τις οικιακές τους επιδόσεις. Μεσολάβησαν δεκαετίες από τότε που τους δόθηκε(!) το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (το 1953 στην Ελλάδα).

Πέρασαν πολλά χρόνια από το 1956 που εξελέγησαν στην Ελλάδα οι πρώτες 2 γυναίκες στη Βουλή. Το 1974 εκλέχθηκαν 7 γυναίκες, το 1981 εκλέχθηκαν 11 γυναίκες, το 2000 εκλέχθηκαν 31 γυναίκες και τον Σεπτέμβριο του 2015 εκλέχθηκαν 56 γυναίκες.

Για να επιταχυνθεί ο ρυθμός ένταξης των γυναικών στο πολιτικό και κοινωνικό (έξω από το σπίτι) σύμπαν, θεσμοθετήθηκαν τα λεγόμενα θετικά μέτρα, δηλαδή μεταξύ άλλων, ποσοστώσεις συμμετοχής στα ψηφοδέλτια. Στις ΗΠΑ οι θετικές δράσεις ίσχυσαν και για τη φυλή, και έτσι οι πρώην έγχρωμοι σκλάβοι είδαν να είναι εφικτό να εκλέγεται ακόμα και μαύρος πρόεδρος.

Στην Ευρώπη οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια άρχισαν στη Γαλλία το 2000 με τον νόμο για 50-50 και στην Ισπανία το 2011 (40%), ενώ στη Σουηδία και τη Νορβηγία υπάρχουν ποσοστώσεις 40% ή 50% στα πολιτικά κόμματα από τη δεκαετία του 1970. Πολύ πριν από την «επέλαση της πολιτικής ορθότητας» που τόσο φοβίζει τον κ. Θεοδωρόπουλο. Τον, ελπίζω, όχι εκλεκτικιστή αλλά συνολικά φιλοευρωπαίο κ. Θεοδωρόπουλο. Και προφανώς, πλέον στη Νορβηγία (εκλεγμένες στη Βουλή 41% γυναίκες) ή στη Σουηδία (εκλεγμένες στη Βουλή 46% γυναίκες), είναι ίσως περιττές οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια για τη Βουλή. Ας ευχηθούμε ότι στο μέλλον θα καταστούν περιττές και στην Ελλάδα.

Οσο για το «αρκτικόλεξο» ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων έχει ιδρυθεί από το 1994 και η ίδια η ΓΓΙΦ το 1987. Ισως η δυσκολία του κ. Θεοδωρόπουλου με το ΚΕΘΙ να είναι «έμφυλη» μια και είμαι σίγουρη ότι το αρκτικόλεξο ΕΚΕΒΙ που προωθούσε τα βιβλία των συγγραφέων (όπως ο κ. Θεοδωρόπουλος), το γνωρίζει. 

Μαρια Στρατηγακη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, πρώην γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων (2009-2012), πρώην γενική διευθύντρια του ΚΕΘΙ (1999-2002)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή