ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η ποδοπάτηση του GDPR και οι εκλογές

Η ποδοπάτηση του GDPR και οι εκλογές

Κύριε διευθυντά
Πριν από λίγες ημέρες (25 Μαΐου) έκλεισε ένας χρόνος εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, γνωστού και ως GDPR, τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για ένα προωθημένο κείμενο του ενωσιακού δικαίου, που φιλοδοξεί να διευρύνει σημαντικά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως έχει ήδη κατοχυρωθεί στη χώρα μας ιδίως από τον ν. 2472/1997 και τον ν. 3471/2006.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ πρόσφατα (Μάρτιος 2019) η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξέδωσε επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη σύννομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με σκοπό την πολιτική επικοινωνία. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι για την πολιτική επικοινωνία με σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) απαιτείται κατά κανόνα η προηγούμενη συγκατάθεση του παραλήπτη αυτών ως προς την αποστολή τους.

Σε πείσμα των ανωτέρω, κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο έλαβα πλέον των 50 σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) πολιτικής επικοινωνίας από περισσότερους από 30 υποψηφίους, παρά το ότι:

α)  Δεν τους γνωρίζω προσωπικά, τη συντριπτική πλειονότητα μάλιστα αυτών δεν γνωρίζω ούτε εξ ακοής.

β) Ουδέποτε τους έδωσα τον τηλεφωνικό αριθμό μου.

γ) Ουδέποτε συγκατατέθηκα ως προς αυτήν την επικοινωνία. Μέχρι και σήμερα αγνοώ μάλιστα πώς τα προσωπικά δεδομένα μου τέθηκαν στη διάθεσή τους. Πρόκειται για πρωτοφανή ποδοπάτηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που γεννάει μεγάλη θλίψη. Πολλώ δε μάλλον, όταν «αυτουργοί» της είναι πρόσωπα που ευαγγελίζονται ότι μπορούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα εντός και εκτός συνόρων.

Αιμιλιος Κορωναιος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω LLM (Aberdeen), ΜΔΕ (Αθήνα)