Ο «εμφύλιος» στη Δικαιοσύνη 

Ο «εμφύλιος» στη Δικαιοσύνη 

Κύριε διευθυντά

Αφωνη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την υπόθεση Novartis, τους κλυδωνισμούς και τον εμφύλιο στα ανώτατα κλιμάκια του Αρείου Πάγου. Εισαγγελείς καταθέτουν εκατέρωθεν αναφορές με βαριές καταγγελίες, προκαλώντας ποινικές και πειθαρχικές έρευνες. Αυτό, δυστυχώς, δίνει την εικόνα εμφυλιοπολεμικού κλίματος μεταξύ εισαγγελικών λειτουργών. Ετσι, το δικαστικό «σίριαλ Νοvartis» συνεχίζεται.

Αυτά που συμβαίνουν εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Ξένα δημοσιεύματα ασχολούνται με τις δικαστικές εξελίξεις για τη Novartis στη χώρα μας. Ολα αυτά στέλνουν το χειρότερο μήνυμα στους πολίτες. Η Δικαιοσύνη δεν έχει την πολυτέλεια για έριδες.

Το ενδεχόμενο έρευνας με αντικείμενο την ύπαρξη πολιτικοδικαστικού παρασκηνίου (για τη Novartis) θα αφήσει βαρύτατες σκιές στη Δικαιοσύνη, που θα είναι έκθετη σε επικρίσεις για διαπλοκή με πολιτικές σκοπιμότητες, για παραβιάσεις της νομιμότητας.

Και σαν να μην έφταναν τα πιο πάνω, αυτή την περίοδο έλαβε χώρα ο βιασμός του Ποινικού Κώδικα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες Ελληνες και αλλοδαποί κακοποιοί που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών –και όχι μόνον…– να αποφυλακιστούν μετά την 1η Ιουλίου. Επισημαίνεται επιδείνωση του κινδύνου για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων διαρρήξεων και κλοπών.

Ο νέος Π.Κ. δένει τα χέρια εισαγγελέων και αστυνομικών. Οι τελευταίοι δεν θα μπορούν να προβούν σε «ειδικές ανακριτικές πράξεις». Στο εξής, οι κακοποιοί δεν θα χρειάζεται να κάνουν χρήση του εκτρώματος-νόμου Παρασκευόπουλου για να αποφυλακιστούν, αφού δεν θα οδηγούνται ποτέ στη φυλακή.

Περίπου 100 δικογραφίες που εκκρεμούν στο Εφετείο Αθηνών και αφορούν κακουργήματα θα χαρακτηριστούν ως πλημμελήματα.

Με τις νέες ρυθμίσεις η χώρα θα προσελκύσει ξένες εγκληματικές ομάδες από την αλβανική και τη γεωργιανή μαφία, που θα εγκαθίστανται εδώ λόγω της… ευνοϊκής νομοθεσίας. Η ζωή και η περιουσία των πολιτών τίθενται σε τεράστιους κινδύνους. Τα θύματα θα είναι παντελώς ανυπεράσπιστα.

Γιωργος Τρανταλιδης, Δικηγόρος – Πειραιάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή