Οι κουκουλοφόροι και ο Τζέιμς Γουάτσον

Οι κουκουλοφόροι και ο Τζέιμς Γουάτσον

Kύριε διευθυντά

Στην εξαιρετική στήλη Διαγωνίως του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου στις 26/7/2019 με θέμα «Λευτεριά στο Πανεπιστήμιο» γίνεται αναφορά  στο άσυλο και στον Τζέιμς Γουάτσον (Watson) στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου το 2011 κουκουλοφόροι κραδαίνοντας κοντάρια διέκοψαν την ομιλία του κραυγάζοντας συνθήματα εναντίον της Γενετικής και όχι μόνο.

Απείλησαν τη ζωή του καθώς του επιτέθηκαν  μαινόμενοι. Χρειάστηκε η αυθόρμητη άμεση επέμβαση των παρισταμένων στις πρώτες σειρές,  καθηγητών και φοιτητών, για να δημιουργήσουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω του. Φανταστείτε αν συνέβαινε το μοιραίο και φανταστείτε τους τίτλους στα ΜΜΕ όλου του κόσμου στις επόμενες ημέρες, James Watson Chicago, 1928 – Patras, Greece 2011. Φανταστείτε τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και τον διασυρμό της χώρας μας παγκόσμια. Δεν θέλουμε ούτε σαν σκέψη να περνάει από τον νου μας!

Στο  κεντρικό αμφιθέατρο του πανεπιστημίου και σε όλες τις αίθουσες είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 3.000 που είχαν έλθει από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και απλοί άνθρωποι για να ακούσουν από τον ίδιο τις λεπτομέρειες της κορυφαίας ανακάλυψης του αιώνα! Μια ανακάλυψη που άλλαξε την πορεία της ανθρωπότητας προς το καλύτερο. Η ανακάλυψη της διπλής έλικας DNA λέει το αυτονόητο, ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με το δικό του DNA και κάθε φυλή έχει τα δικά της επιγενετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το περιβάλλον που διαβιώνει!

Είχα τη μεγάλη τιμή να τον προσκαλέσω στο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας το 2011 και να αποδεχθεί την πρόσκλησή μου. Οπως επίσης αποδέχθηκε πάλι την πρόσκλησή μου το 2016 στο συνέδριο  των Σπετσών για τον εορτασμό των 50 χρόνων  από την πρώτη επίσκεψή του στη  χώρα μας και στην Αναργύρειο Σχολή στο νησί το 1966 με τον Φράνσις Κρικ (Crick) με τον όποιον πήραν το Νομπέλ Ιατρικής το 1962 για τη μεγάλη ανακάλυψη. Δεν σκέφτηκε το επεισόδιο του 2011. Ηλθε γιατί αγαπά την Ελλάδα την οποία υποστηρίζει σε κάθε περίπτωση, όπως στις επιστολές  των κατόχων Νομπέλ στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία για την υποστήριξη της χώρας μας τις οποίες  υπέγραψε, τη δεύτερη πρώτος, όπως έκανε και με επιστολή του στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

Σε αυτό το συνέδριο τον τίμησε η  ακαδημαϊκή  κοινότητα και η χώρα μας  ως ώφειλε και ως ο τόπος που γέννησε τη δημοκρατία και τη διακίνηση ιδεών. Ας ελπίσουμε το επεισόδιο του 2011 να αποτελέσει την αφετηρία και το ορόσημο για λευτεριά στο πανεπιστήμιο.

Γιάννης Ματσούκας

Καθηγητής Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, καθηγητής Πανεπιστημίων Cargary,Canada και Victoria, Australia

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή