Η εκστρατεία κατά του καπνίσματος

Η εκστρατεία κατά του καπνίσματος

Κύριε διευθυντά

Είναι αποτρόπαιο ότι η Καθημερινή γίνεται διαφημιστικό φερέφωνο της καπνοβιομηχανίας. Σας προτρέπω να παραιτηθείτε λόγω ευθιξίας. Το κύρος σας δεν συνάδει με δημοσιεύματα που χλευάζουν εκατομμύρια νεκρών από καπνικά προϊόντα.

Ηδη τον Μάρτιο με επιστολή μου σας δήλωσα ότι, μετά από συνεχή ανεύθυνα δημοσιεύματα της εφημερίδας, δεν θα δημοσίευα ξανά στην Καθημερινή μέχρι να αποδείξετε ότι σταματάτε να υπηρετείτε τα συμφέροντα της καπνοβιομηχανίας. Δεν δημοσιεύσατε την επιστολή. Αντιθέτως συνεχίσατε δημοσιεύματα στην ίδια γραμμή.

Παρουσίασα την καταγγελία και εκτενέστερα δεδομένα στο European Journal of Clinical Investigation σε άρθρο με τίτλο «Θανατηφόρα Νέα» (https://onlinelibrary. wiley. com/doi/full/10. 1111/eci. 13125).

Στις εκκλήσεις μου να επανορθώσετε, πάλι κωφεύσατε. Συνεχίσατε παραπληροφορούντες, προσθέτοντας νέα ηρωικοποιημένη συνέντευξη CEO της Philip Morris (https://www. kathimerini. gr/1024802/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/antre-kalantzopoylos-sthn-k-h-ellada-prepei-na-ginei-pio-filikh-stis-epixeirhseis), και προσφάτως πλείστα ανεκδιήγητα δημοσιεύματα όπως ο χαρακτηρισμός ως brain gain της μετεκπαίδευσης στελεχών της Παπαστράτος (https://www. kathimerini. gr/1035686/article/epikairothta/brain-drain/papastratos-istories-brain-gain). Ως και ορθές τοποθετήσεις υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου διαβρώθηκαν από την ίδια γραμμή προπαγάνδας (https://www. kathimerini. gr/1035545/article/epikairothta/ellada/gia-2h-synexh-xronia-xwris-tsigaro-h-die8nhs-ek8esh-8essalonikhs).

Η καπνοβιομηχανία αποσκοπεί να διαιωνίσει κέρδη προωθώντας παραπλανητικά «νέα» καπνικά προϊόντα που συνολικά διατηρούν αμείωτο το φορτίο θανάτων στον πληθυσμό. Αλλα δημοσιεύματά σας που υποστηρίζουν τον αντικαπνιστικό νόμο είναι αξιέπαινα, όμως αυτο-ακυρώνεστε όταν ταυτόχρονα δημοσιεύετε και τα παραπάνω.

Ο χαρακτηρισμός «Ξένη δημοσίευση» που χρησιμοποιείτε για άρθρα-διαφημίσεις που έχουν γραφτεί/σπονσοραριστεί έξωθεν είναι άκρως παραπλανητικός. Αναγνώστες μπορεί να τα εκλάβουν ως «Διεθνής δημοσίευση», με μεγαλύτερο κύρος. Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τον ακριβή διεθνή όρο «Πληρωμένη δημοσίευση/Διαφήμιση» (Sponsored Content/Advertisement).

Σας εγκαλώ να αποκαλύψετε εάν συντάκτες σας, η εφημερίδα ή σχετιζόμενοι όμιλοι/οργανισμοί χρηματοδοτούνται από την καπνοβιομηχανία ή διακλαδώσεις της και με τι ποσά. Αν συντάκτες σας έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα θα το ξέρατε; Διαθέτετε μηχανισμό να το ανιχεύσετε, να το προλάβετε, να το αντιμετωπίσετε αν συμβεί;

Περιμένοντας να πράξετε τα στοιχειώδη, σας εύχομαι πάντα υγεία – αν και τη στερείτε σε χιλιάδες άλλους με όσα δημοσιεύετε.

Ιωάννης Π. Α. Ιωαννίδης, Κάτοχος της έδρας C. F Rehnborg Πρόληψης Νοσημάτων και καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων, και Στατιστικής, Πανεπιστήμιο Stanford

Απάντηση:

Η «Κ» έχει σαφή και διαυγή θέση γιά το κάπνισμα και υποστήριζε πάντα, όπως και τώρα, την αντικαπνιστική εκστρατεία. Οπως και σε όλα τα θέματα η θέση της δεν επηρεάζεται από επιχειρηματικά συμφέροντα η άλλες αδιαφανείς σχέσεις. Χρησιμοποιεί παγίως τον όρο «ξένη δημοσίευση» για κάθε άρθρο που δεν αποτελεί προϊόν του συντακτικού της προσωπικού.

Η «Κ» σέβεται την ευαισθησία του επιστολογράφου και ειδήμονος επί του θέματος αλλά δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν για τη στάση της στο ζήτημα αυτό.

«Κ»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή